Den 12 oktober öppnar dörrarna till Dansmuseets sista utställning på Drottninggatan: ”Sista dansen – en utställning på liv och död”. Museets curator, Erik Mattsson, tar oss med genom utställningens fyra kapitel.

– Utställningen handlar om dansen, döden och återuppståndelse, förklarar Mattsson.

Dans är rörelse och liv. Dans är motsatsen till dödens stillestånd. Eller? Berättelser om dans och död är många – från Hårgasägnen till Danse Macabre. Romeo, Julia, Fröken Julie – alla deras liv slutar i döden. Och så finns de rituella danserna: begravningsdanser och krigsdanser.

– Folk dör hela tiden i baletter. Men vi kommer också prata om riktig död, säger Mattsson och berättar om de ballerinor som miste sina liv på 1800-talets scener.

Ballerinornas tyllkjolar kunde lätt fatta eld när de dansade för nära lågorna.

Förbud och censur

Utställningen innehåller allt från hologramlika sorgedanser till en bit av den scarf som dödade den berömda dansösen Isadora Duncan i en bilolycka 1927.

Samtidigt diskuteras dansens hotade existens, genom censur, dansförbud och den bristande dokumentationen som gör att koreografier och traditioner riskerar att försvinna.

– Dans som konstform är ögonblicklig, den finns bara i stunden. Om dansen inte dokumenteras så dör den, säger Mattsson och visar oss in i ett rum där ett förfallet dansarkiv byggts upp som en del av utställningen.

10 000 tändsticksaskar

Men trots mörkret finns hopp. Ett grönt glitterrum symboliserar återuppståndelse, både för dansen och för museet som hoppas på en ny plats 2027. 

– Alla de här berättelserna ligger väldigt nära det Dansmuseet går igenom just nu. Det känns både tungt och lustfyllt, säger Mattsson.

Visionen kräver dock pengar – så mycket som 10 miljoner kronor – och som en del av insamlingen fylls butiken med 10 000 svarta tändsticksaskar.

– Vi kommer sälja 10 000 tändsticksaskar för 1 000 kronor styck. Om vi säljer alla, har vi råd att förverkliga vår vision.

10 000 tändsticksaskar, prydda med en kostymskiss till baletten "Dårhuset" av Nils Dardel, kommer säljas i butiken.

10 000 tändsticksaskar, prydda med en kostymskiss till baletten "Dårhuset" av Nils Dardel, kommer säljas i butiken.

Pekka Pääkkö

Hur många de kommer sälja? Det är osäkert, men Mattsson väljer att tänka positivt.

– Jag kan inte svara sju stycken, för då tror jag inte på min egen idé, säger han och skrattar. Det blir en intern gissningslek bland personalen – så får vi se hur det går.