De får sista ordet om den krökta flaggstången

Hyllad och hatad. På tisdag har konstverket Du gamla, du fria gjort sitt på Sergels torg.
Hyllad och hatad. På tisdag har konstverket Du gamla, du fria gjort sitt på Sergels torg.
Lättköpt konst, tröttsam och tråkig. Eller inspirerande och genial. Den krökta flaggstången på Segels torg har sysselsatt oss i veckor. Men nu ska den bort.

Den krökta flaggstången på Sergels torg är ett konstverk som rört upp stora känslor under de veckor som stången stått på plattan. Politikern Erik Slottner (KD) ville plocka bort den, en man gick så långt att han enligt polisanmälan försökte såga ner konstverket medan lokalpolitikern Bo Bergsjö (L)  i Småland tyckte att flaggstången sa så mycket om sakernas tillstånd i Älmhult att han ville resa en där också.

”Lyckats hyfsat”

På, Kulturhuset, som ligger bakom utställningen är man nöjda med hur konstverket tagits emot.

Johan Wirfält, Forum/Debatt och Filmchef på Kulturhuset Stadsteatern

Johan Wirfält, Forum/Debatt och Filmchef på Kulturhuset Stadsteatern

– Vårt uppdrag är att värna den konstnärliga friheten och att skapa debatt och där tycker jag att vi lyckats hyfsat i alla fall. Vad folk sen tycker, och hur de reagerar ligger utanför vår kontroll. Men det är väldigt intressant att åsikterna har så stor spridning och att de kommer från alla olika håll, säger Johan Wirfält som är debattchef på Kulturhuset Stadsteatern.

Sista ordet

Tisdag 12 september plockas den bort men först ska reaktionerna och intentionerna diskuteras på ett så kallat finnisage på Kulturhuset.

Vem deltar: Anna van der Vliet, konstnärlig ledare ICIA, Göteborg, Mårten Arndtzén, konstkritiker Kulturnytt, SR och Robert Stasinski, kulturkritiker och författare i samtal med konstnären Mattias Norström och Johan Wirfält.

När: 12 september 17.30 i Kulturhusets foajé 3

Fakta

Sagt om stången

”Det är både olämpligt och osmakligt att Sergels torg flaggar med svenska flaggan på en krökt stång” Erik Slottner (KD)


”Det är fascinerande hur lite som krävs för att folk ska börja ropa på censur. Det är en böjd flaggstång. Man behöver inte tycka att det är ett bra konstverk”, Roger Mogert (S) (till Dagens Nyheter).


”den processinriktade, ofta provokativa konsten, där omvärldens reaktioner är lika viktiga som verket i sig, börjar kännas så väldigt gjord. Att fucka med fanan gjorde ju för övrigt Carl Johan De Geer med den äran redan 1967″ Karin Olson, kulturchef på Expressen.

Carl Johan De Geer avböjde vänligt att ge sig in i flagstångsdebatten, men konstnären Lars Wilks recenserade den i Expressen och sa att det var: ”En provokation förstås med en given målgrupp, de så kallade Sverigevännerna”.


”Att bända flaggstången med en svensk flagga är alltför lättköpt. Häng dit en turkisk flagga istället, som protest mot en regim i totalitär djupdykning, och se vad som händer.” Clemens Poellinger, Svd


”…om man tänker efter så blir det väldigt oklart vad man egentligen ska vara arg på. Vilket kan vara en nyttig tankeställare i dagens aggressiva debattklimat – placerad mitt i svensk demokratis symboliska hjärta, Sergels torg.” Mårten Arndtzén, Sveriges radio