Sista lotten idag för Trissmannen

1000 lotter skrapade. Jakob Vastamäkis projekt är i hamn.
1000 lotter skrapade. Jakob Vastamäkis projekt är i hamn.
Idag skrapar sjöstadsbon Jakob Vastamäki sin sista Trisslott av tusen framför Rosenbad. Av 30 000 satsade kronor har vunnit tillbaka drygt 20 000.

– Eftersom staten inte vill träffa mig så får jag komma till Rosenbad, säger Jakob Vastamäki, mannen bakom sociala medier-kontona 1000triss som samlat på sig 65 000 följare.

Har separationsångest

Examensprojektet Den statliga lyckan beskriver Jakob som en ”oseriös seriös granskning” av den statliga spelbranschen. Dag för dag under den senaste två månaderna har Jakob som pluggar till TV-producent på Dramatiska Institutet skrapat av sina tusen lotter och lagt upp filmer. Men nu är det snart slut.

– Jag har ångest. Det här har varit så extremt roligt. Men jag har också fått ett tydligt besked att den statliga lyckan inte fungerar, säger Jakob.

Vinnande förlorare

Trots allt har det ändå gått orimligt bra för honom. Av nästan 30 000 satsade kronor på ett tusen Trisslotter har Jakob vunnit tillbaka drygt 20 500 kronor. Detta trots att bara 49% av de totala lottintäkterna går tillbaka till köparna genom vinster i det statliga lotteriet, berättar Jakob.

– Jag är inte dum i huvudet och fattade ju att jag skulle förlora. Men jag har vunnit på det också. Att ha fått 65 000 följare på sociala medier i det här projektet ser bra ut på CV:t, konstaterar han.

Bjöd in följare

Ensam hemma i lägenheten i sjöstan skrapade Jakob redan i början av projektet fram sin största vinst på 10 000 kronor. Resten har kommit in som småbelopp

Och sina följare har han bjudit in att skrapa med honom – och dela på den eventuella vinsten.

– Jag fick swisha komikern David Sundin 15 kronor när vi vann trettio kronor på en lott, minns Jakob.

Men han har också sett baksidan av spelandet i Sverige. Och de som lider av det.

– En spelberoende jag träffade sa att det enda hjälpen han fått av psykiatrin var rådet ”spela inte mer”, säger Jakob.

Jakob Vastamäki

Foto: Robin Johansson

Besviken på regeringen

Och nu när projektet nått sluttampen är han besviken på regeringen. Trots att han sökt spelminister Ardalan Shekarabi (S) i sex veckor har han inte fått intervju, hävdar han.

– Det är för dåligt. Speciellt eftersom en ny utredning tar upp det här om att bryta det statliga spelmonopolet. Jag ville bara ha tjugo minuter av hans tid, säger Jakob.

Vad hade du velat fråga? 

– Varför äger staten ett spelbolag? Är det bra att vi spelar? Eftersom det drar in miljarder till statskassan – borde vi spela ännu mer då?, undrar Jakob.

Så vad händer härnäst för dig? 

– Min hjärna går på högvarv och är full av nya idéer. Men jag säger som jag brukar ”vi ses nästa gång”, säger Jakob som också driver ett av Sveriges största parodi-twitterkonton @ZIbrahomovic. 

Fotnot:  Sista och tusende lotten Jakob skrapade var en nitlott.