ANNONS

Sista minuten-tips för sommarjobbet

pirya eklund
Jobbsökarexperten Pirya Eklund hjälper dig.
Ingen panik. Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Priya Eklund tipsar om hur du lyckas hitta sommarjobbet i sista minuten.
ANNONS

Att skaffa sig någon slags erfarenhet på sommaren, oavsett om det är att stå i en glasskiosk eller att jobba på ett företag är bra och nyttigt.

– Du lär dig hur det fungerar på en arbetsplats, men också mycket om dig själv och du kommer att växa mycket som person, säger Priya Eklund på Arbetsförmedlingen.

Kanske är volontärjobb ett alternativ för dem som inte hittar ett sommarjobb?

– Alla erfarenheter är bra erfarenheter. Det handlar om att kunna berätta vad du lärt dig för en framtida arbetsgivare. Är du ledare för en fotbollsskola så har du säkert lärt dig att leda, vara pedagogisk med barnen och fått unga att lyssna på dig. De egenskaperna är minst lika viktiga, om inte viktigare, än vilket som är ditt första riktiga sommarjobb.

Sprid ordet

Priya tipsar om att berätta för alla i ens närhet att man söker jobb. För grannarna, via Facebook och att höra av sig till företag för att se om de nyligen har fått något avhopp på sommarjobbare.

– Du kanske inte tror att din granne kan hjälpa dig, men om de inte ens vet att du söker jobb så kan de ju inte hjälpa till. Kanske kan de tipsa någon de känner om dig. Och sprid ordet på Facebook, be dina föräldrar lägga ut en efterlysning även på sina sidor, så når du även deras kontakter.

Viktig är då att inte bara skriva ”jag söker jobb” utan att verkligen visa vem du är, berätta om dina arbetslivserfarenheter om du har några och att framhäva dina bra egenskaper – du kanske är bra på att komma i tid? är hjälpsam?

Alla sommarjobb är en bra erfarenheter och ett sommarjobb varar inte för evigt.

Priya Eklund

– När man är ute i sista minuten kan man heller inte vara så kräsen. Kanske behöver du tänka om kring vilka veckor och tider du vill jobba. Kanske får nu nöja dig med ett halvtidsjobb, det är bättre än inget. Och tänk bredare kring vad du skulle kunna jobba med. Alla sommarjobb är en bra erfarenheter och ett sommarjobb varar inte för evigt.

ANNONS

Att visa vem du är och vad du kan, är ofta viktigare än meriter på ett papper. Och att göra något är bättre än att inte göra något alls.

Det är Priya Eklunds bästa tips, när självkänslan sviker över att inte ha hittat ett sommarjobb.

– Ett nej innebär inte att företaget inte vill ha dig personligen. Det innebär att de inte har möjlighet att ta emot någon som jobbar hos dem just nu. Det är viktigt att komma ihåg, säger hon.

Fakta

Tänk på

  • Håll koll på jobb som kommer in till arbetsförmedlingen. Appen Sommarjobba hjälper dig.
  • Lägg ut en efterlysning via Facebook. Kom ihåg att berätta om vem du är och vilka som är dina goda egenskaper. Skriv inte bara ”jag söker jobb”.
  • Följ lokala företag på Facebook. Många lägger ut en efterlysning om extrapersonal där. Nästan alla små butiker och kaféer har en Facebooksida.
  • Ring runt till företag och fråga om de behöver personal i sommar.
  • Kan du skapa dig ett eget jobb? Många behöver hjälp med att passa växter, hus, och djur. Kolla då med Skatteverket för att se vilka regler som gäller kring skatt.
  • Sätt upp lappar i ditt närområde och i matbutiken.
  • Berätta för alla du känner att du söker jobb.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.