ANNONS

Sista rycket i julhandeln

Annelie Glimt och Gabriel Östlin på Ica Supermarket Brommaplan bland paketen i det extra utrymme på lagret som de ställer i ordning speciellt för att klara julhandeln.
Annelie Glimt och Gabriel Östlin på Ica Supermarket Brommaplan bland paketen i det extra utrymme på lagret som de ställer i ordning speciellt för att klara julhandeln.
"Det är bara de sista julklapparna som jag handlar i butik. Jag handlar de flesta av mina julklappar på nätet", säger Anna Söderberg, 27 år, som strosar runt i Bromma Blocks med Ellen, 8 månader, i bärsele.
"Det är bara de sista julklapparna som jag handlar i butik. Jag handlar de flesta av mina julklappar på nätet", säger Anna Söderberg, 27 år, som strosar runt i Bromma Blocks med Ellen, 8 månader, i bärsele.
ANNONS

250 000-300 000 personer kommer att julhandla i Bromma Blocks i år – lika många som förra året. Centrumchefen Pauline von Troil är nöjd och tycker att den lokala gallerian klarar sig bra – trots hård konkurrens från bland annat nyöppnade Mall of Scandinavia och e-handeln som expanderar.

Bromma Blocks egen slogan- är ”shoppa lugnt”. Och det ligger verkligen ett lugn över köpcentrumet när Lokaltidningen Mitt i strosar runt en sen eftermiddag veckan före jul.

Enstaka besökare rör sig i gångarna och kaféerna har många tomma stolar. Men centrumchefen Pauline von Troil är inte orolig.

– Vi behåller våra besökssiffror och tillströmningen ser bra ut. De butiker jag har pratat med är nöjda, säger hon.

Den nyöppnade gallerian Mall of Scandinavia i Solna har inte påverkat Bromma Blocks ”i någon nämnvärd utsträckning”, enligt henne.

– Det märktes en skillnad den första helgen som Mall of Scandinavia öppnade. Nu märker vi ingen skillnad. Vår främsta konkurrent är city. Annars är det i viss mån Vällingby, Solna, Barkarby och Mall of Scandinavia, säger hon.

Men även e-handeln är en konkurrent. Omsättningen för näthandeln i Sverige har nästan fördubblats de senaste fem åren enligt en rapport från Post Nord, Svensk Digital Handel och HUI Research – från 27,7 miljarder kronor år 2011 till cirka- 50 miljarder kronor i år.

– Vi vet att folk i dag handlar mer på nätet och man måste anpassa sig därefter, dels titta till det utbud man har, det vill säga att se till att man har duktiga detaljister, dels leverera en totalupplevelse av besöket, säger Pauline von Troil.

Anna Söderberg, 27 år, som strosar runt i Bromma Blocks med Ellen, 8 månader, i en bärsele säger att hon handlar de flesta av sina julklappar på nätet.

ANNONS

– Det är skönt! Jag gillar att vara ute i god tid, säger hon.

– Jag tycker att det är jättekul att handla julklappar, jag gillar verkligen traditioner och nu när jag är mamma-ledig känner jag att jag har all tid i världen.

I en annan del av Bromma Blocks står Beata Svidén och Vivianne So och slår in paket. De är anställda av gallerian och slår in ett hundratal paket om dagen. Det är allt från spel och böcker till gigantiska nallar och resväskor som kunderna kommer med.

– Folk tycker att det är skönt att slippa slå in själva och tycker att det blir fint, säger Beata Svidén.

En som tar hjälp är Rajan Gälldin, 36 år, från Annedal. Han har köpt ett spel till barnen men antyder att han tycker att det kluvet med köphetsen innan jul.

– Men jag säger inget, säger han innan har rusar vidare.

Enligt HUI:s julhandelsprognos kommer omsättningen i julhandeln 2015 att öka igen, precis som den gjort sedan mätningarna startade 1991. Jämfört med julen 2014 handlar det om en ökning med fem procent.

Den största stressen i julhandeln i Bromma Blocks infaller dagarna innan jul.

– Det är mycket att göra och mest försäljning de dagarna, säger Pauline von Troil.

Näthandeln exploderar

På Ica supermarket vid Brommaplan måste man ta in mer personal och använda ett extra rum bakom kassan för att kunna hantera alla paket.

– Det är mer än dubbelt så mycket paket i december jämfört med andra månader, säger Annelie Glimt, butikschef på Ica Supermarket vid Brommaplan.

Hon suckar lite lätt när hon visar oss in bakom kassan för spel och postärenden. Till vänster finns det vanliga postrummet där alla paket som ska lämnas ut till kund sorteras och blippas. Men det räcker inte i julhandeln.

– Vi får in mellan sju och nio vagnar med paket varje dag i december jämfört med tre-fyra en vanlig månad, berättar Annelie Glimt.

Den extra volymen gör att Ica-butiken måste ta det vanliga lagret i anspråk. Nu staplas här i stället alla julpaket på hög – noga för att rätt paket ska kunna plockas fram så effektivt som möjligt till rätt kund.

– Vi kan bara ta en kund i taget. Men kunderna brukar vara medvetna om att det kan ta lite tid den här säsongen, säger Annelie Glimt.

Enligt Post Nord har antalet paket som hanteras i Bromma ökat med cirka 15 procent sedan förra året.

– E-handeln är expansiv i Bromma precis som i hela riket där vi ser ökningar i paketvolymer. Folk beställer mycket på nätet, säger Teija Nilsson, teamchef på Post Nord i Stockholm.

Enligt henne ligger Bromma någonstans i mitten vad det gäller paketvolymer i Stockholm.

– I områden där det är nybyggnation eller ett generationsskifte tenderar det att bli mer paket. Unga barnfamiljer handlar mycket på nätet, säger hon.

Fakta

Fyra av tio handlar julklappar på nätet

Förra julen handlade 35 procent av svenskarna julklappar via nätet. I år säger 41 procent att de har eller kommer att e-handla julklappar.

Totalt spås svenskarna e-handla julklappar i år för 7,4 miljarder kronor.

De vanligaste e-handlade julklapparna är kläder och skor, böcker och leksaker.

Källa: Post Nord
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.