ANNONS

Sista säsongen på liv och död

Magnus, yttre befäl, kommer aldrig kommer glömma krogskjutningen. ”Det var totalt kaos på platsen. Det kändes overkligt”, säger han i ”112”.  Foto: ”112 - på liv och död”/Sjuan.
Magnus, yttre befäl, kommer aldrig kommer glömma krogskjutningen. ”Det var totalt kaos på platsen. Det kändes overkligt”, säger han i ”112”. Foto: ”112 - på liv och död”/Sjuan.
Från krogmord i Skogås och gängbråk i Jordbro till försvunna personer och folk som nästan kläms ihjäl.

– Det jag möttes av i Skogås var helt sjukt, säger yttre befäl Magnus i Haningepolisens sista säsong i ”112 - på liv och död”.
ANNONS

Haningepolisen har blivit folkkär.

I två säsonger har hela Sverige följt deras jobb i Sjuans ”112 – på liv och död”. I deras tredje säsong som inleddes i förra veckan syns sju av dem i rutan.

Det blir Haningepolisens sista säsong, åtminstone för ett tag.

– ”112” är jätteroligt men det tar väldigt mycket energi och kraft. Det känns som en välbehövlig paus efter denna säsong. Men vi stänger inte dörren för gott, säger yttre befälet Magnus vars turlag följs i höst.

Har ni vant er vid kamerorna nu?

– Vänjer sig gör man aldrig riktigt. Jag är fortfarande nervös, men ibland har jag glömt bort tv-teamet. Folk i Haninge har nästan börjat vänja sig vid kamerorna. Nu är det nästan så att folk vill bli filmade, och det är problematiskt det också.

Magnus pushar själv för ”112”-avsnitten på Haningepolisens Facebooksida – en sida som blivit allt viktigare.

– Vi var väldigt tidiga med att berätta vad vi gör på Facebook. I början fick vi sitta och rensa mycket elände. I dag får vi väldigt mycket uppmuntran och vi har också fått helt avgörande tips i vissa fall, säger han.

En annan som ingår i Magnus turlag är polisassistenten Mats, som jobbat i Haninge sedan 2010.

ANNONS

Han var första polis på plats vid krogskjutningen i Skogås i april. En man sköts ihjäl i en gänguppgörelse – mitt bland kroggästerna. Fallet skildras i första avsnittet.

– Vi var väldigt nära krogen och hade bara en minut att försöka prata ihop oss. Man var otroligt fokuserad. Man hade gärningsmännen i huvudet, det var det första jag tänkte på. Skulle de ha lämnat var det bara att se om det fanns skjutna människor därinne. Det var väldigt dramatiskt.

Man lyckades rädda livet på en man, men inte båda.

Mats tycker att ”112” skildrar hans vardag bra.

– Det är klart att vissa ingripanden inte visas. Men när de lyckas hänga på en blåljuskörning så blir det bra tv. Jag märker att det finns så otroligt mycket fördomar om hur vi jobbar. Det vore bra om nästa steg är att folk kan få åka med oss ibland. Folk är överraskade över att vi varit trevliga när vi kommit. De hade trott att vi skulle vara barska och hårda.

Mats menar att medierna har bidragit till den uppfattningen.

– När det gäller kritiken mot polisen känns det som en ensidig medierapportering. Man intresserar sig inte för varför något hänt, man går inte på djupet. Jag har så otroligt svårt att se att mina kollegor någonsin skulle angripa en fredlig demonstrant. Men läser man Aftonbladet tror man ju att polisbrutalitet är mer regel än undantag, det känns skevt.

– Det är politiken som tillåter nazister demonstrera, det är politiken som gör att utredningar läggs på hög. Jag som utryckande polis har svårt att ta till mig av kritiken, säger han.

Fakta

Programmen ses av 400 000 tv-tittare

”112 – på liv och död” har sänts sedan våren 2010. Den har gått i totalt nio säsonger och följer brandmän, ambulanspersonal och poliser i deras dagliga arbete.

Det är ett av Sjuans mest profilerade program och enligt branschmedia ligger tittarsiffrorna på mellan 200 000 och 400 000 de senaste åren.

Den tionde säsongen drog i gång förra måndagen. Första avsnittet behandlar krogskjutningen och går att se på TV4 Play.

Serien sänds på måndagar, tisdagar och onsdagar klockan 20 med repris söndagar. Alla avsnitt läggs ut på TV 4 Play.

Även Huddingepolisen följs under säsongen.

Källa: TV 4, Dagens media

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.