Sista skreiket i fiskdisken

Bengt Eriksson i Mariannes fiskbutik
Bengt Eriksson i Mariannes fiskbutik
Bengt filear en lax som alltid är en populär fisk.
Bengt filear en lax som alltid är en populär fisk.
Köttbarer, hamburgerbarer och sen vegotrenden ovanpå det.

Det är dags att slå ett slag för stans fiskbutiker.

Mitt i Stockholm dök ner bland hummer och röding, men fick upp en torsk.

En halvtrappa ner i korsningen Norrbackagatan-Karlbergsvägen står Bengt Eriksson i köket och förbereder luncher. Mariannes fisk har legat på samma plats sedan början av 1907 och lockar fortfarande stammisar från hela Vasastan.

Just nu är det skreisäsong i stans fiskaffärer. Torsken simmar ner från Barents hav till Lofoten mellan januari och april och bygger på sig fina muskler som i sin tur blir fint vitt kött på tallriken. Fisken är faktiskt så omtyckt att den fått en egen festival som pågår hela nästa vecka på utvalda restauranger i Stockholm.

Annars är det mycket skaldjur som gäller. Särskilt på helgen, förutsatt att fiskarna på västkusten vågat sig ut i vinterstormarna. Det är mycket som ska klaffa för att få in rätt fisk till rätt pris. Just därför är rödingen också extra populär hos Mariannes.

– Den är god, men också odlad så priset är rätt stabilt, säger Bengt.

Men hans egna favoriter är hälleflundra och framförallt piggvar. Allt du behöver göra är att lägga in hela fisken i ugnen, när den är klar drar du av skinnet och saltar. Varken mer eller mindre. Men att någon köper en hel fisk, som man bör göra när det är piggvar på menyn, är sällsynt nuförtiden. De utpräglade fiskaffärerna och fiskdiskarna i stan blir färre och mindre, menar Bengt.

Istället säljs väldigt mycket färdiglagade rätter och annat som är förberett för tillagning. Precis samma svar får vi i fiskaffärerna på Kungsholmen, Östermalm om Söder.

– Samtidigt ser man att många nya delikatessbutiker av det här slaget poppar upp. Ställen som snackar kvalitet framförallt. Och det är väldigt kul, säger Bengt.

Fakta

Våra fiskfavoriter

Ofta familjeägda, ofta stängda på måndagar, och förvånansvärt många som har kroppkakor i sortimentet. Här är helgredaktionens fiskbutiksfavoriter:

Stockholm fiskmarknad: Sturegallerian

Old school fiskdisk mitt i gallerian

Mariannes fisk: Karlbergsvägen 67

Kvartersfavorit en halv trappa ner.

Rydéns fisk: Fridhemsgatan 13

Förutom fisken kan du köpa berömda kroppkakor här.

Br Axelssons fisk: Kungsholmsgatan 11 och Dalagatan 78 A

Hummersoppan här är en favorit.

Melanders fisk: Dalagatan 9 R, i Söderhallarna, Hötorgshallarna, Östermalmshallarna

Hajen bland småfiskarna. Funnits sedan 60-talet

Göta fisk: Götgatan 96

Klassiker längst ner på Götgatan. Här får du alltid med dig bra tips hem.

Hammarströms fisk: Östgötagatan 31

Varm service och krispiga skaldjur lockar besökare från hela stan.

Hav: Hötorgshallarna

Drivs av kockar från Gyldene freden och Operakällaren.

Gamla stans fiskaffär: Mälartorget 21

En av ägarna är från västkusten. Say no more.

Gärdet fisk och delikatesser: Värtavägen 27

Stans minsta fiskaffär, och kanske den charmigaste.

Lisa Elmqvist: Östermalmshallen

Hovleverantör. När kungen bjuder på kokt torsk är det härifrån han köper den.

Bubblare: Fiskdisken på Sabis, Fältöversten.

Alltid ett roligt utbud, klassiker blandas med moderna alger.