Sista sommaren i koboltblå huset

Åsa Lövberg säger att det var värt fajten, trots att hon efter två år tvingas måla om. Nu får hon en sista sommar i sitt blåa hus innan det blir orange. ”Jag tänker njuta av varje sekund”, säger hon.
Åsa Lövberg säger att det var värt fajten, trots att hon efter två år tvingas måla om. Nu får hon en sista sommar i sitt blåa hus innan det blir orange. ”Jag tänker njuta av varje sekund”, säger hon.
Den blåa kulören fick staden att se rött – eller snarare orange.

Efter ett utdraget färgkrig målas villan i Duvbo nu om.

– Jag lägger mig platt nu och målar om. Men det är så onödigt och dumt, säger Åsa Lövberg.

Åsa Lövberg väljer att dra ut på det lite. En sista sommar med det koboltblåa huset vill hon ha innan penseln åker ned i burken med färgen röd ockra.

– Det är sorgligt. Det är så många som tycker huset är fint. Folk kommer hit och fotograferar, säger hon.

Konflikten om vilken färg det ska vara på Åsas hus har pågått i två år. Nu har byggnads- och tillståndsnämnden godkänt tredjehandsvalet tegelorange, efter grönt ljus från en inhyrd färgantikvarie.

– Jag lägger mig platt nu och målar om. Men det är så onödigt och dumt, plus att det kostar mig 100 000 kronor.

Åsa Lövberg är särskilt kritisk till de argument staden har använt för att avvisa den koboltblå färgen. Bland annat har man hänvisat till regler om att ommålningar ska samspela med husens originalfärger, då Duvbo är ett riksintresse.

Nonsens, menar Åsa Lövberg.

– Det finns knappt ett hus i originalfärg i Duvbo längre. Det finns moderna hus med swimmingpool, hus som varit lila och blåa. Personliga och kreativa hus och färger är Duvbos själ. Att mitt inte får vara blått är bara fyrkantigt och godtyckligt, säger hon.

Byggnads- och tillståndsnämndens ordförande Jan Jogell (S) anser dock att ärendet hanterats enligt reglerna.

– Vi måste luta oss tillbaka på expertisen. Den blåa färgen är fin och hade nog varit okej på andra ställen än Duvbo. Men enligt riksintresset är det inte okej, säger han.

För att den segdragna färgstriden inte ska upprepas ska färgsättningen på hus i Duvbo nu utredas av staden och sedan bollas med länsstyrelsen. Detta efter ett medborgarförslag som kom in i våras.

– Det kan vara läge att uppdatera färgprogrammet och göra det tydligare och enklare att förstå vad som gäller, säger Jan Jogell.

Kan koboltblåa hus bli lagliga i Duvbo i framtiden?

– Rent hypotetiskt, ja. Men jag tror inte länsstyrelsen släpper igenom det. Det kan bli både färre och fler färger som är okej, säger Jan Jogell.

Utredningen tar minst ett år och för Åsa Lövberg återstår att börja måla. Är det inte gjort före den 16 januari 2016 får hon böta 50 000.

– Att man ser över vilka färger som gäller är en liten upprättelse. Kanske får mina barn och barnbarn själva bestämma färgen på sina hus.

Kanske får mina barn och barnbarn själva bestämma färgen på sina hus.Åsa Lövberg

Fakta

Huset har fans på Facebook

2013 anmäldes att villan i Duvbo målats blå utan bygglov. Staden ställde då ett ultimatum: måla om i färgen kaffe latte eller böta 100 000 kronor. Åsa överklagade till länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen. Båda tog stadens sida. Mark- och miljööverdomstolen ville inte pröva ärendet.

En splittrad byggnadsnämnd avslog grön fasadfärg, innan röd ockra godkändes.

Flera medier har berättat om färgbråket efter Mitt i:s första artikel. Grannar, politiker och främlingar har visat stöd för Åsas hus. Huset har en Facebooksida med 350 fans.