Sista vagnen flyttas snart

Under torsdagen förra veckan arbetade Arriva med att staga upp huset ytterligare. Förhoppningen var att kunna dra ut sista tågvagnen denna vecka.
Under torsdagen förra veckan arbetade Arriva med att staga upp huset ytterligare. Förhoppningen var att kunna dra ut sista tågvagnen denna vecka.
Den sista tågvagnen kommer troligen att kunna dras ut ur det skadade huset i Saltsjö­baden denna vecka.

– Målet är att kunna ta ut tåget utan att förstöra huset ytterligare, säger Tomas Hedenius, pressansvarig på Arriva.

I Saltsjöbaden har Arriva arbetat med att staga upp det skadade hus­et. I början av veckan kunde man flytta undan vagnen bakom den som är fastkilad i huset.

– Vi var oroliga att vagn nummer ett skulle röra på sig när vi tog bort vagn nummer två. Men allt har gått bra, säger Tomas Hedenius.

Under fredagen började arbetet med att såga och klippa i tågvagnen som finns i lägenheten.

– Sedan ska vi dra ut tåget. Men exakt när det sker vet vi inte, eftersom vi inte heller vet hur lång tid den första delen av arbetet tar. Det här är ju inget vi gjort förut, säger Tomas Hedenius.

SL och Arriva gick i veckan också ut med ursäkter till den 22-åriga städerska som tidigt blev utpekad för att ha stulit tåget. Enligt Tomas Hedenius var det chock som fick företaget att misslyckas med att ge en nyanserad bild av vad som hänt.

– Det gick helt enkelt för snabbt. Under eftermiddagen på olycksdagen försökte vi berätta att det här faktiskt kunde vara en olyckshändelse, men då hade bilden ­redan satt sig och bollen var i rullning.

Kvinnans familj har i kvälls­press­en riktat kritik mot att kvinnan framställts som tågtjuv.

– Jag är hemskt ledsen för att det blev så och vi har bett om ursäkt tusen gånger i media. Men den som förtjänar ursäkten är kvinnan och hennes familj. Vi kommer också att be om ursäkt till henne personligen när hon vill träffa oss, säger Tomas Hedenius.

Just nu pågår hela sex utredningar av händelsen: Arriva, SL, polisen, Statens haverikommission, Transportstyrelsen och Arbetsmiljöverket utreder alla olyckan.

Enligt polisen är det troligt att deras utredning snart kommer att bli en utredning om arbetsmiljöbrott.

– När man nu skrivit av misstankarna mot kvinnan kommer utredningen troligen att flyttas över till en annan åklagarkammare, där man ska titta på arbetsmiljöbiten, säger Lars Byström, presstalesman för polisen.

Kvinnan kunde höras för första gången under onsdagen. Enligt de uppgifter som därefter framkommit minns hon inget av händelsen.

– Jag kan inte berätta vad som framkommit i förhör, eftersom det ingår i utredningen. Men det är klart, det här var en ordentlig smäll och då är det naturligt att man är chockad över det som har hänt och att man inte kommer ihåg något, säger Lars Byström,

Parallellt med SL:s olycksutredning gör bolaget nu också en bred översyn av säkerheten på samtliga lokalbanor i Stockholms län.

– Vi tittar på allt. Det är rutiner, arbetssätt, bananläggningar och teknisk utrustning, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL.

Många Nackabor har ställt sig frågan hur man kunde få bygga ett hus så nära spårområdet. Nacka kommun har gått ut med att man tillåtit huset enligt de säkerhetsavstånd som SL har.

– Men det är också något som vi ska se över. I slutändan är det inte SL som bygger hus, men vi kan komma med rekommendationer och invändningar, säger Jesper Pettersson vid SL.