Hyllad musikskola kan starta i Rågsved

El Sistema i Bredängsskolan
Radiosymfonikerna hälsar på hos El Sistema i Bredängsskolan hösten 2013.
Musikskolan El Sistema får 400 nya platser och ska etableras i en ny stadsdel till nästa höst. Det mesta talar för att det blir Rågsved.
– Målet är att alla barn ska vara med, säger Roger Mogert (S), kulturborgarråd.

Sedan 2014 har El Sistema etablerats på flera platser i Stockholm och idag deltar 1 650 elever fördelat på tio skolor. Musikskoleverksamheten finns nu i Farsta, Skärholmen, Tensta, Kista och Husby. Det är områden där färre barn går i kulturskolan än i många andra stadsdelar. Syftet är att barnen ska få spela och sjunga tillsammans med andra, och få kontakt med professionella musiker. Lektionerna är gratis och äger rum på skolan.

Nu satsas ytterligare 3 miljoner kronor på verksamheten vilket innebär att El Sistema kan utöka med 400 nya platser. Som en del av den satsningen kommer El Sistema även att etableras i minst en ny stadsdel och det mesta talar för att det blir Rågsved.

– Just nu är Rågsved det hetaste spåret. Vi har ju fokuserat på ytterstan och områden där det är relativt få barn som är med i kulturskolan. Det bygger på att skolan i området är intresserad och känner att man har nytta av det här i undervisningen, säger Roger Mogert (S), kulturborgarråd, och tillägger skämtsamt:

– Dessutom är Rågsved ett jäkla trevligt ställe.

Samarbetar med radiosymfonikerna och Kungliga operan

Tanken är att El Sistema startar i Rågsved hösten 2018.

Barnen börjar i musikskolan redan i förskoleklass och fortsätter när de går i grundskolan. De träffas minst tre gånger i veckan för att spela instrument och sjunga tillsammans med pedagoger. Tanken är att alla ska få ta plats, ta ansvar och utvecklas i gruppen.
Dessutom samarbetar El Sistema med bland annat Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören, Adolf Fredriks ungdomskör och Kungliga Musikhögskolan, genom repetitioner, och konserter. I år har man också inlett ett samarbete med Kungliga Operan.

Varför är det viktigt att satsa på det här?

– Dels för att ge många fler barn tillgång till och vara delaktiga i kulturen. Sedan tror jag att det finns ganska tydliga kopplingar mellan att delta i kulturverksamhet – att ha en positiv fritid – och att man mår bra och presterar bättre i skolan. Långsiktigt får vi en bredare bas för Stockholms musikliv.

Vad har ni sett för effekter i de områden där El Sistema har etablerats?

– Det är lite för tidigt att dra vetenskapliga slutsatser. Men vi har sett att föräldrar och barn väljer de här skolorna, det ger ett mervärde för eleverna. Dessutom skapar det bättre kontakt med föräldrarna eftersom det är konserter och spelningar med jämna mellanrum.