Sittstrejken slut – nu får dottern flytta

Anette Äkäslompolo är överväldigad över all positiv respons som hon fått under veckan.
Anette Äkäslompolo är överväldigad över all positiv respons som hon fått under veckan.
I tre dagar sittstrejkade Anette Äkäslompolo i hissen i Storskogen. Nu har dottern fått en evakueringslägenhet.
– Jag har nått mitt mål, att Sanna inte blir inlåst, och det är jag lycklig över, säger Anette.

Anette Äkäslompolo har lämnat hissen. Där sitter i stället en lapp med texten ”Kära grannar! Sanna har fått en evakueringsbostad! Tack för alla hejarop och stöd. Skönt för alla att det ordnades till slut/Anette”

– Det känns oerhört skönt. Jag har nått mitt mål, att Sanna inte blir inlåst och det är jag lycklig över, säger Anette Äkäslompolo.

Kommunen har nu lyckats ordna en lägenhet på ett äldreboende i Sundbyberg där det finns tomma rum. Kommunen hade enligt en av Anettes grannar informerat om rummen på ett PRO-möte i förra veckan. Ingen hade dock tänkt på att även Sanna skulle kunna få ett boende där under hissrenoveringen.

– Jag ringde själv och frågade varför ingen tänkt på den lösningen, säger Anette.

Sent i går kväll gick flyttlasset.

 Jag är så tacksam för allt stöd, det är härligt att se hur mycket fina människor det finns.

Anette Äkäslompolo

Även privatpersoner har hört av sig till Anette och erbjudit olika boenden, under de tre dagar som hon suttit i hissen.

– Det har varit helt fantastiskt hur folk har hört av sig. Jag är överväldigad! Folk har ringt och talat om hur modig jag är, och grannar har kommit hit med mat och fika. En föredettta arbetskamrat som är nyopererad för diskbråck tog sig ända hit med varm soppa och nybakat bröd. Jag är så tacksam för allt stöd, det är härligt att se hur mycket fina människor det finns.

Människor instängda

Samtidigt säger Annette att det är med ett stygn av sorg i hjärtat som hon tänker på alla de människor som inte har en person som kan föra deras talan.

– Det finns människor som är inlåsta nu när hissen är avstängd.

Historien inleddes i måndags när Anette helt enkelt barrikaderade sig i hissen i huset i Storskogen. Anledningen var att hennes multisjuka dotter skulle bli fången i sin egen lägenhet under den månads tid som hissen i huset skulle renoveras.

Varken kommunen eller Förvaltaren hade då lyckats hitta en passande evakueringsbostad åt dottern.

– Jag tycker inte ens att jag borde ha behövt göra det här från början. Kommunen hade enbart kontaktat äldreförvaltningen och glömt bort att Sanna bor här i huset. Det känns som att hon är lägst prio över allt i och med att hon inte passar mallen, är ung och multisjuk.