ANNONS

Polischef om situationen i Jordbro: ”Bekymmersam utveckling”

Utpressning. Jordbro.
Frisörerna Wahid och Masih, som pressats på pengar från kriminella i Jordbro, har tvingats stänga butiken.
Polisen ökar närvaron ytterligare i Jordbro efter tingsrättsdomen mot två 20-åringar som försökt pressa en frisersalong på pengar.
Ägaren stängde 10 september salongen på grund av situationen.
ANNONS

Under torsdagen berättade Mitt i att en av Jordbros frisersalonger hållit stängt sedan 10 september på grund av utpressningsförsök från två 20-åringar.

20-åringarna dömdes i tingsrätten förra veckan i fallet som är det första som polisen utrett i sitt slag i Jordbro, men flera poliser Mitt i talat med tror att det finns ett mörkertal bland näringsidkare som inte vågar polisanmäla.

Frisörerna på väg öppna igen

– Anledningen till att vi har ögonen speciellt på Jordbro är att utvecklingen är ogynnsam. Nu har jag hört att frisörerna har för avsikt att återigen öppna salongen, men vi har sett en bekymmersam utveckling i området, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi, polisområdeschef i Stockholm syd.

Hur kan 20-åringar till synes gå fritt mitt på dagen på öppen gata och hota en frisör med kniv när Jordbro är ett område ni ska ha ökad närvaro i?

– Jag tycker inte att man kan gå på öppen gata och göra det i Jordbro. Detta har faktiskt lett till åtal. Dessa två personer har blivit lagförda för sina beteenden, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi.

Vi är bekymrade över utvecklingen

Carolina Björnsdotter Paasikivi, chef polisområde Stockholm syd

Hur ser du på situationen i Jordbro?

– Vi är bekymrade över utvecklingen. Vi kan ju inte veta vilka näringsidkare som drabbats om de inte anmäler. Enda sättet vi får stopp på denna brottslighet är att personer polisanmäler.

Vad är det för åtgärder förutom ökad polisiär närvaro som görs?

ANNONS

– Det handlar om trygghetsskapande åtgärder. Man måste säkra att det finns ljus på platserna i omgivningen kvällstid, att det finns närvaro från både kommunen och polisen, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi.

– De som bor i Jordbro behöver röra sig i området. Viss övervakning som kamerautrustning och väktarnärvaro är nog också viktigt.

Carolina Björnsdotter Paasikivi.

Carolina Björnsdotter Paasikivi, polisområdeschef i Stockholm syd. Foto: Polisen

Friades för övergrepp i rättssak

Både polisen och åklagaren har gjort gällande att 20-åringarna, som dömts för försök till utpressning och olaga hot, även angrep frisörerna Masih och Wahid inne i frisersalongen med indirekta hot om våld för att frisörerna hade kontaktat polisen.

Enligt åtalet frågade en av 20-åringarna om polisanmälningar rörande utpressningsförsöken, och han sade sedan att han skulle komma tillbaka till salongen.

Men detta räckte inte för att de skulle dömas till övergrepp i rättssak, vilket skulle inneburit grövre påföljd.

Jag har förståelse för att man inte vill gå till polisen

Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Haninge

Daniel Edlund.

Daniel Edlund, polischef i Haninge.

Frisörerna har berättat att ett större ungdomsgäng, i vilket de två dömda 20-åringarna ingått i, försökte få frisörerna att gå ut ur salongen vid ett tillfälle. Till slut låste frisörerna dörren och ringde polisen.

Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Haninge och Nynäshamn, tycker att det är väldigt starkt att frisörerna tagit steget att våga polisanmäla.

– Näringsidkare kan vara rädda för att kontakta polisen kring ett brott överhuvudtaget, säger han.

Frisörerna har uppgett i förhören att andra butiker i Jordbro uppmanat dem att betala 20-åringarna för att slippa problem?

– Jag tror att näringsidkarna kan tycka det är jobbigt att medverka i en polisutredning. Jag har förståelse för att man inte vill gå till polisen.

Har butikerna i Jordbro förtroende för er och vågar kontakta er?

– Vi hoppas det. Ju fler utsatta i Jordbro som vågar höra av sig till polisen, desto mindre står en näringsidkare själv. Då behöver man inte fråga sig själv, ”var det värt det?”

Har ni gett rådet till frisörerna att stänga salongen?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden av detta slag. Vi uppmanar inte näringsidkare att stänga, men vi kan uppmana dem att ta pauser med anledning av situationen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.