ANNONS

Polisen: Betydligt lugnare läge i Flemingsberg

Manne Jönsson Flemingsberg split
Polischefen Manne Jönsson berättar att läget är lugnare, men att det inte är över.
Den 1 oktober sköts en tonåring i Flemingsberg.
Polisen har inte gjort några gripanden sedan dess men betecknar nu situationen som lugnare.
– Det är betydligt lugnare nu, även om det inte på något sätt är över fullständigt, säger polischefen Manne Jönsson.
ANNONS

De senaste veckorna har det inträffat flera allvarliga brott i Flemingsberg och Huddinge. Det senaste den 1 oktober när en tonårig kille skottskadades i Flemingsbergs centrum. Polisen har ännu inte gripit några misstänkta för skjutningen den 1 oktober men jobbar efter ett antal spår.

– Vi jobbar väldigt intensivt med många förhör och olika åtgärder. Vi har förhoppningar kring en del spår från brottsplatsen och kring den händelsen som vi nu låter NFC analysera och som vi hoppas ska ge oss misstänkta framöver, säger Manne Jönsson som är lokalpolisområdeschef i Huddinge.

Har ni gjort några andra gripanden förknippade med oroligheterna i Flemingsberg efter skjutningen 1 oktober?

– Nej , inga gripanden, men däremot ingripanden där vi stävjat oroligheter och tillfällen där vi har kontrollerat personer, där vi omhändertagit personer tillfällighet och där vi avvisat personer ifrån olika platser.

Vad är det för platser vi talar om?

– Det är Flemingsbergs centrala delar, med centrum, den så kallade gula gången, och föreningslokaler som aktuella personer brukar besöka, säger Manne Jönsson.

Polisen betecknar nu läget som lugnare.

– Situationen har förbättras och i samverkan med kommunen kommer vi att jobba på ännu bredare front för att förbättra situationen i Flemingsberg för de boende och andra personer som vistas här.

När Mitt i talar med honom på måndagseftermiddagen har han precis avslutat ett möte med kommunen.

– Vi har daglig kontakt vid behov och strukturerade samverkansmöten en gång i veckan. Vi går igenom vad som görs och vilka effekter det får och vad vi ytterligare behöver göra för att det ska bli bättre, samt utbyter uppgifter om platser som olika personer vistas på.

Polisen skriver på sin hemsida att de också skickat brev till och gjort hembesök hos föräldrar med barn eller ungdomar som vistats i riskmiljöer där kriminella rör sig.

– Det är viktigt att föräldrar, vuxna, kommun och organisationer tar ett gemensamt ansvar och samverkar för att leda utvecklingen åt rätt håll. Ett långsiktigt exempel är nattvandrare där boende hjälper till att ta ansvar för sitt område, säger Manne Jönsson på polisen.se.

Hit kan du vända dig om du har frågor eller oro kring narkotika eller vill nattvandra:

Mini Maria: dit ungdomar eller föräldrar till ungdomar upp till 20 år kan vända sig för att få stöd i frågor som rör alkohol eller narkotika. Telefon: 08-535 316 16

Nattvandring: Nystartad grupp vandrar på fredagar och lördagar från och med klockan 19.00. Samling vid Ung Zon, fritidsgården.

Är du intresserad av att delta, anmäl intresse via formuläret nedan på sidan: https://www.huddinge.se/organisation-och-styrning/sa-arbetar-vi-med/trygghet-och-sakerhet/nattvandring/

Fakta

Tre skjutningar och två granater - kan hänga ihop

Polisen utreder nu om – och hur – de senaste veckornas händelser har en koppling:

11/9: En man skottskadas i Flemingsberg.

14/9: En tonårskille skottskadas vid 14-tiden i Huddinge centrum i närheten av Sjödalsgymnasiet.

15/9: Natten mellan fredag och lördag detonerar en granat i Visättra. Ytterligare en odetonerad granat påträffas. Två unga män misstänks för inblandning i dåden.

26/9: Två män grips misstänkta för narkotikabrott i Flemingsberg. En av männen misstänks även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, då han har ingredienser till sprängmedel hemma. Den andra mannen häktas, misstänkt för narkotikabrott.

1/10: Kille i 17-årsåldern skottskadas vid 21:30-tiden i Flemingsbergs centrum.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.