Siv väcker liv i Mörby centrums namndebatt

Mörby centrum är ett gammalt vackert namn, tycker Siv Orrhanse.
Mörby centrum är ett gammalt vackert namn, tycker Siv Orrhanse.
Siv Orrhanse vill skapa debatt. Mörby centrum kan komma att byta namn till Danderyds centrum – men inte om hon får bestämma.
– Jag tycker det är närmast förvirrande om vi ska heta Danderyds centrum när tunnelbanan heter Mörby centrum, säger hon.

”Min lilla privata gallup i Eneby visade följande: 9 seniorer av 10 ville inte att Mörby centrum skulle byta namn – 90 procent alltså! Här ska inte ändras!, utropade nestorn i gänget. Damen med avvikande röst tyckte att Danderyds centrum lät finare. Det höll på att bli slagsmål. Med näbbar och med klor. Med käpp och rullator. Jag stack iväg.”

Så löd en insändare från Siv Orrhanse som damp ner i Mitt i:s mailkorg.

En kanske aningen modifierad – och tillskruvad – rapport från en fikastund på det lokala caféet.

Insändaren var skriven med glimten i ögat, men faktum kvarstår: diskussionen kring Mörby centrums planerade namnbyte engagerar onekligen.

– Mörby centrum är ju ett gammalt vackert namn, och vedertaget i Danderyd, säger Siv.

Kommunens självklara träffpunkt

Debatten tog fart redan 2015 när ombyggnaden av det lokala köpcentrumet fick grönt ljus.

Fastighetsägaren Skandia fastigheter annonserade i samband med nyheten att det inte bara vara byggnaden som skulle få ett ansiktslyft – även namnet skulle bytas ut.

Det nya förslaget löd ”Danderyds centrum”, med avsikt att sälja in centrumet som kommunens självklara träffpunkt.

Reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig, men med tiden svalnade diskussionen – och föll kanske till och med lite i glömska.

”Danderyds centrum är framtiden”

Upprustningen av centrumet pågår för fullt och Skandia fastigheter står fast vid det nya, hippa namnet.

– När man hör Mörby centrum tänker man på det idag – Danderyds centrum är framtiden, säger Bo Jansson, fastighetschef på Skandia.

Det är svårt att svara på exakt när bygget kommer stå klart, och han säger att något officiellt namnbyte inte kommer bli av innan en märkbar förändring har skett.

– Det är självklart viktigt att kommunen också tycker det känns rätt, men med tiden kommer det bli mer självklart. Se på Danderyds sjukhus, det är ingen som tänker på att det hette Mörby lasarett en gång i tiden, säger han.

Siv Orrhanse är inte lika övertygad.

– DAN-DE-RYD CEN-TRUM. Det är ju fem stavelser istället för fyra – det låter ju inte lika bra, säger hon.

Samtidigt är hon tydlig med att hon inte har något emot själva upprustningen av centrumet – men ett namnbyte ser hon inte någon rimlig anledning till.

– Jag tycker det är närmast förvirrande om vi ska heta Danderyds centrum när tunnelbanan heter Mörby centrum.

Mörby centrum – snart Danderyds centrum? Foto: Cornelis Rikken

Innebär säkerhetsrisk

Enligt Olle Reichenberg (M), kommunalråd i Danderyd, är ännu inget skrivet i sten, men själva centrumbyggnadens framtid, och namn, ligger i Skandia fastigheters händer.

– De får såklart kalla sin centrumbyggnad för vad de vill. Däremot tror jag inte att SL skulle byta namn på tunnelbanestationen utan att kommunen är med på tåget, säger han.

Aleksander Krajisnikpresskommunikatör på Trafikförvaltningen, menar att det största problemet med ett eventuellt namnbyte är säkerhetsrisken det kan innebära.

– Vi kan inte ha namn som klingar allt för lika om vi till exempel ska skicka dit blåljuspersonal. Mörby är vedertaget och tydligt, säger han.

Dessutom skulle bytet innebära en stor kostnad: förutom skyltar behöver bland annat även det interna it-systemet uppdateras.

”Vill få folk engagerade”

Det är alltså mycket möjligt att köpcentrumets planerade namnbyte i slutändan inte kommer att påverka mer än själva byggnaden. Men än är, som konstaterat, inget skrivet i sten.

Oavsett har Siv inga som helst tankar på att ställa sig och demonstrera utanför centrum – men hon vill gärna väcka nytt liv i debatten. Och hon har inget emot om en namninsamling skulle bli av.

– Jag skrev mest texten som en rolig insändare, men också för att få folk att engagera sig, säger hon.