Sivan borta med tjuven

Ulrica Tranback är ute varje kväll och letar efter försvunna Sivan, som är helt orange förutom en lite ljusare svanstipp och har gula ögon. Hon är kastrerad samt tatuerad i höger öra.
Ulrica Tranback är ute varje kväll och letar efter försvunna Sivan, som är helt orange förutom en lite ljusare svanstipp och har gula ögon. Hon är kastrerad samt tatuerad i höger öra.
När Ulrica Tranback kom hem efter en utekväll hade inbrottstjuvarna vänt upp och ner på hela lägenheten.

I kalabaliken försvann också katten Sivan.

– Det är så tomt hemma nu. Vi saknar henne så mycket.

Ulrica Tranback missade sista bussen och tog en taxi hem till lägenheten i Larsberg, strax efter klockan ett på natten den 7 augusti. Hon tog fram nycklarna för att öppna ytterdörren, men upptäckte till sin förvåning att den var olåst.

– Jag öppnade dörren och såg att lägenheten var helt vandaliserad. Allt var utrivet, man kunde inte ens se golvet i hallen. Jag blev jätterädd och skrek rakt ut i trapphuset, säger hon.

Hennes två döttrar var på semester med sin pappa, men Ulrica kom direkt att tänka på Sivan – den orangefärgade katten som blivit en älskad familjemedlem. Hon var rädd att något skulle ha hänt Sivan och vågade inte gå in ensam i lägenheten.

I stället larmade hon polisen och ringde sina föräldrar som kastade sig in i bilen och kom dit.

– Vi gick in tillsammans. Tjuvarna hade varit precis överallt, rivit ut lådor i köket, slagit av två ben på sängen och slitit ner madrassen. De hade till och med ­varit uppe i skåpen där jag förvarar mina julsaker. Det låg adventsstjärnor och tomtar på golvet, ­säger Ulrica.

Sivan syntes inte till någonstans.

– Jag letade överallt men hon var inte där. Sivan är inte bara en katt, hon är en familjemedlem. Hon möter oss vid dörren när vi kommer hem och hon brukar göra barnen sällskap i soffan när de äter mellis. Hon saknas oss så otroligt, säger Ulrica.

Polisen kom till platsen och letade efter teknisk bevisning. Men det finns fortfarande inga spår. Tjuvarna hade krossat köksfönstret med en sten, vilket enligt polisen tyder på att det inte rör sig om inbrottsligor.

– I innerstan har det varit mer ligor som använder sig av låsslungor medan Lidingö har haft mer traditionella inbrott med bryt på fönster och dörrar. Det har också blivit vanligare med lägenhets­inbrott på Lidingö, säger Peter Enell på Citypolisen.

Inbrottstjuvarna hade rotat runt överallt och stulit alltifrån datorer till gymnastikskor. Alla semesterbilder försvann med datorerna och tjuvarna stal Ulricas mormors bröllopsring från 1945.

– Jag ärvde den när mormor gick bort. Det känns tungt, den har ett stort affektionsvärde för mig. Jag känner mig väldigt otrygg nu och sover knappt på nätterna. Jag försöker med all min kraft sköta jobbet och ta hand om barnen, säger Ulrica.

Hon letar fortfarande efter ­Sivan varje kväll efter jobbet, har efterlyst henne i sociala medier och satt upp lappar i området. Hon har ställt ut kattens bur, någon leksak och en mjuk filt nedanför fönstret på bottenvåningen utifall att Sivan skulle återvända hem.

– Det är många som har engagerat sig och hjälper mig när jag är ute sent och lyser med min ficklampa. I början sprang jag på alla tips, men jag kan inte kuta till Kottla varje gång någon ser en orange katt längre. Det är liksom aldrig hon. Men jag har inte gett upp hoppet, säger hon.

Fakta

Städa inte på brottsplatsen

Tjuvens favoritväg in är genom ett fönster i bottenplanet – sätt lås på fönster och altandörrar.

Meddela grannen om du reser bort och be om hjälp med att ta in post eller skotta snö.

Förstärk belysningen runt huset och ta bort onödig grönska.

Förvara redskap och stegar inlåsta så att de inte kan användas för att nå olåsta fönster.

Anmäl inbrott till polisen så snart som möjligt så att spår kan säkras. Städa inte innan polisen varit där.

Källa: Polisen