ANNONS

Sivan-Divan tar ton för att hylla tonsättare

Sivan divan sjunger upp i S:t Johannes kyrka.
Sivan divan sjunger upp i S:t Johannes kyrka.
"Det är många i dag som inte känner till Emil Sjögren", säger Siv Wennberg.
"Det är många i dag som inte känner till Emil Sjögren", säger Siv Wennberg.
I år det 100 år sedan Emil Sjögren gick bort. Nästa helg ska Siv Wennberg hylla honom med en konsert i S:t Johannes kyrka – där Sjögren under 27 år var organist.
– Det är min skyldighet som konstnär att lyfta fram Emil Sjögren, säger Siv Wennberg.
ANNONS

S:t Johannes kyrka invigdes i maj 1890. Året efter blev Emil Sjögren kyrkans organist. Det skulle han vara i 27 år, fram till sin död 1918.

– Emil Sjögren var en av de största svenska tonsättarna och skrev mängder av musik, över 250 sånger – och många kan hävda sig väl med både Sibelius och Rakhmanov, säger Siv Wennberg.

Siv Wennberg, eller Sivan-Divan som många känner henne, kräver ingen större presentation. Vasastadsbo sedan snart 50 år, men född och uppvuxen i Timrå i Medelpad. Hovsångerska och diva. Borgerlig men samtidigt bohem, om hon får säga det själv.

Hon gjorde sig ett stort namn redan vid debuten på Operan 1972, i rollen som Sieglinda i Wagners ”Valkyrian”, i vilken hon spelade mot idolen Birgit Nilsson. Men innan dess var Siv kantor och konsertpianist – utan en tanke på att hennes stämband skulle ta henne till operahus världen över.

– Jag kom till Stockholm 1964 som en mycket bra pianist. Jag hade ingen aning om att jag hade någonting i halsen – nej, nej, säger hon.

”Jag ett brev till församlingen i augusti förra året. Jag skrev att jag vore väldigt tacksam och ärad som församlingsbo om jag skulle kunna få hylla Emil Sjögren”, säger Siv ”Sivan-Divan” Wennberg.

”Jag är jättestolt”

Men i dag vill Siv lyfta fram Emil Sjögren, som nu 100 år efter sin död får en hyllningskonsert i S:t Johannes kyrka.

– Jag vill att kyrkan ska få PR för Emil Sjögren. Jag har så mycket PR så jag klarar mig, säger Siv Wennberg.

ANNONS

Konserten äger rum lördagen 8 september. Medverkar gör, förutom Siv, även S:t Johannes församlings nuvarande organist Sigvard Selinus.

Det var Siv själv som tog initiativet till konserten.

– Vi har talat om det här för länge sedan, jag och Sigvard Selinus. Och då skrev jag ett brev till församlingen i augusti förra året. Jag skrev att jag vore väldigt tacksam och ärad som församlingsbo om jag skulle kunna få hylla Emil Sjögren. Och nu blev det så. Jag är jättestolt, säger Siv Wennberg.

De kommer att framföra åtta sånger skrivna av Emil Sjögren, men även Wagner och liten en hyllning till Birgit Nilsson med ”Elsas sång”.

Att det är 100 år sedan Emil Sjögren gick bort är dock inte den enda anledningen till hyllningskonserten.

– Det är många i dag som inte känner till Emil Sjögren och det är min skyldighet som konstnär att lyfta fram honom, säger Siv Wennberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.