ANNONS

Sixten föddes med svårt hjärtfel

Sixten Häggkvist föddes med ett hjärtfel som upptäcktes av en slump.
Sixten Häggkvist föddes med ett hjärtfel som upptäcktes av en slump.
"Det fanns familjer som hade det mycket, mycket tuffare än oss. En hjärtoperation är aldrig enkel, men det felet Sixten hade åtgärdas trots allt med en rutinoperation", säger Jessica Häggkvist.
"Det fanns familjer som hade det mycket, mycket tuffare än oss. En hjärtoperation är aldrig enkel, men det felet Sixten hade åtgärdas trots allt med en rutinoperation", säger Jessica Häggkvist.
I dag mår Sixten bra, är pigg och aktiv, men går på regelbundna återbesök.
I dag mår Sixten bra, är pigg och aktiv, men går på regelbundna återbesök.
Hela familjen hemma i soffan i Årsta.
Hela familjen hemma i soffan i Årsta.
Varje år föds 1 000 barn med hjärtfel. De flesta felen upptäcks redan på BB och kan opereras snabbt.

Men när Sixten Häggkvist föddes missade läkarna hans blåsljud på hjärtat.

– Det var ren tur att han fick feber så att vi åkte till sjukhuset, säger hans mamma Jessica.
ANNONS

Tre dagar efter midsommarafton 2014 föddes Sixten Häggkvist. Förlossningen var okomplicerad och efter läkarundersökning kunde han, mamma Jessica och pappa Joel snart återvända till Årsta.

Hemma väntade brorsan Wilmer. Överlycklig.

– Det var Wilmer som tjatade om att han ville ha ett syskon. Och han är så himla snäll mot sin brorsa, han avgudar honom, säger Jessica Häggkvist.

När Sixten var tre veckor fick han feber. Inte mycket – drygt 38 grader – men Jessica tog det säkra före det osäkra och åkte till Södersjukhuset. Där fick han stanna och fick för säkerhets skull antibiotika.

– När vi hade varit där i tre dagar frågade plötsligt en läkare om någon hade pratat med oss om Sixtens blåsljud på hjärtat.

Något sådant hade ingen nämnt. Jessica fick veta att det fanns ofarliga blåsljud och sådana som tydde på hjärtfel och att Sixten behövde undersökas ytterligare.

– Vid undersökningen förstod jag direkt att det inte såg bra ut, jag kunde se det på läkaren. Min första fråga var ”kommer han att dö?”, det var det enda jag ville veta.

Blåsljudet orsakades av en förträngning på stora kroppspulsådern, aortan. Hur allvarlig förträngningen var gick inte att säga, men Jessica fick lugnande besked: Sixten skulle överleva.

Sedan följde uppföljningar på Södersjukhuset och vid andra besöket upptäcktes att förträngningen förvärrats. Familjen skickades vidare till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där konstaterade läkarna att förträngningen påverkat Sixtens ena hjärtkammare och att han fått förhöjt blodtryck.

ANNONS

– Läkaren ringde Barnhjärtcentrum i Lund för att fråga om det fanns en operationstid redan dagen därpå. Jag tror att det var första gången som jag på riktigt förstod hur allvarligt hjärtfelet var.

Någon operationstid fanns inte just då, men några dagar senare satt hela familjen på ett tåg till Lund. Där fick de bo på Ronald McDonald hus.

– Det var så himla värdefullt. Vi kunde känna oss som en familj, trots allt, och Wilmer kunde se en film eller spela tv-spel.

På sjukhuset pratade de igenom operationen med läkaren. Jessica och Joel hade olika strategier för att handskas med det som väntade.

– Jag både ville och inte ville veta. Joel frågade om allt. Läkarna där är så grymt duktiga.

Dagen då Sixten skulle opereras var den värsta.

– Det och att se honom ligga i respirator efteråt. Flera gånger tänkte jag ”ta av mina armar och ben, bara han slipper ligga där.

Tre timmar senare fick familjen träffa Sixten igen. Operationen gick precis som den skulle och han återhämtade sig snabbt.

I dag mår Sixten bra, är pigg och aktiv, men går på regelbundna återbesök.

Varje år föds omkring 1 000 barn med hjärtfel. Felen upptäcks oftast väldigt tidigt och tack vare forskning kan nästan alla barn räddas.

Jessica Häggkvist ser gärna att alla som har möjlighet skänker en slant till Hjärt- och lungfondens arbete.

– Man behöver ju inte bli månadsgivare. Men har man lite över någon gång kan man skicka ett sms. Eller lägga några kronor i bössorna på Mc Donalds.

Forskning räddar liv

Varje år föds omkring 1 000 barn med hjärtfel. Felen upptäcks oftast genom ultraljud under graviditeten eller genom syremätning på BB.

Det finns många typer av medfödda hjärtfel, till exempel hål mellan hjärtats kamrar eller förmak eller felplacering av lungpuls- eller kroppspulsådern.

De förbättrade metoderna har lett till att mellan ett och två barn lämnar BB med ett oupptäckt hjärtfel varje månad, mot mellan två och tre för några år sedan.

Det finns inget entydigt svar på varför medfödda hjärtfel uppkommer.

Tack vare forskningen har andelen hjärtbarn som räddas till livet ökat från 60 till 95 procent de senaste 50 åren.

Källa: Hjärt- lungfonden

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.