Åk buss i Täby – utan förare

I morgon, fredag, rullar den självkörande bussen i Täby.
I morgon, fredag, rullar den självkörande bussen i Täby.
I morgon, fredag, kommer du kunna testa att åka buss utan förare. Bussen tar sig fram via en virtuell räls som styrs med laserradar och är en del av kommunens satsning på att fler ska välja kollektivtrafiken framför bilen.

Framtiden kommer på besök till Täby.

Nu på fredag 31 augusti är det invigning av Täby centrum-området och i samband med detta erbjuds möjligheten att teståka en ny självkörande buss.

Det är kollektivtrafikoperatören Nobina som ansvarar för bussen som tidigare även har testkörts i Kista.

Under testdagen kommer den att hålla en maxhastighet på 15 kilometer i timmen och ta sig fram via en virtuell räls som styrs med laserradar.

Bussen tar totalt 11 passagerare och kommer stanna på två hållplatser på Göran Elgfelts gata. Avgångar sker från klockan 12.00 och fram till 17.30.

Vill få fler att åka kollektivt

Bussen är programmerad att stanna om den riskerar att krocka med någon eller något, men av säkerhetsskäl kommer det även att finnas en kundvärd ombord som kan styra och stanna den manuellt.

Den självkörande bussen är en del av kommunens satsning på miljön och att fler ska välja kollektivtrafiken framför bilen.

– Vi ser att det finns en stor hållbarhetsnytta med självkörande bussar. De körs på el från förnybara energikällor, de kör dygnet runt oavsett väder och behöver ingen personal. Vi behöver hitta komplement till kollektivtrafiken och hoppas att fler ställer bilen och väljer att åka kollektivt i framtiden, säger Annica Nordgren (C), kommunalråd, i ett uttalande på Täby kommuns hemsida.