ANNONS

Autonoma bussar i Barkarby i ”planeringsfas”

Rosa autonoma bussar kan komma till Barkarby.
Rosa autonoma bussar kan komma till Barkarby.
Redan från och med januari ska de som bor eller arbetar i Kista kunna prova på att åka självkörande bussar. Liknande planer finns för Barkarbystaden, men är ännu inte konkreta.
– Det är ett projekt som ligger i planeringsfasen, säger Peter Hafmar på Nobina.
ANNONS

Mitt i Kista har redan tidigare skrivit om försök i mindre skala med självkörande bussar i Kista. Nu provas projektet på igen, i större skala. Under sex månader med början i januari kommer självkörande, eller autonoma, bussar att trafikera Kistagången. Bussarna är gratis och tillgängliga för allmänheten att åka med.

 Enligt Nobina, som ligger bakom projektet, kan något liknande bli aktuellt i Barkarby. Men inte än på ett tag.

– Det är inte nu, utan något vi tittar på längre fram, efter Kista. Det gör vi ihop med SL och Järfälla kommun. Men det är inte närstående på något sätt, säger Peter Hafmar på Nobina.

 Ska komplettera kollektivtrafik – inte ersätta

Enligt Peter Hafmar är idén inte att de små autonoma minibussarna på sikt ska ersätta den vanliga kollektivtrafiken. Istället handlar det om att hjälpa folk att ta sig mellan busshållsplatsen och arbetet eller hemmet.

– Tanken är att det ska kopplas ytterligare ihop med kollektivtrafiken. Vi tittar på helhetslösningen kring hela Barkarbystaden, där Nobina kör i närområdet. Så vi funderar på hur vi kan koppla ihop de här mindre bussarna med de bussarna som kör i området. Men det är ett projekt som ligger i planeringsfasen, och är inte så konkret som Kista, säger Peter Hafmar.

De eldrivna bussarna körs i en hastighet om max 20 kilometer i timmen under testet i Kista, men köra i 40 kilometer i timmen, och tillverkas av ett företag som heter Easy Mile. Bussarna kommer köra på vardagar mellan sju på morgonen och sex på kvällen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.