ANNONS

Nu stannar de självkörande bussarna på fler hållplatser

Självkörande bussar
På sikt ska trygghetsvärdarna på bussarna inte heller behövas längre. Då blir de helt förarlösa.
De självkörande bussarna i Barkarbystaden stannar nu vid fler hållplatser och åker lite snabbare än förut. 
På sikt ska du kunna boka en resa via en app och välja var du vill bli hämtad.
ANNONS

De självkörande bussarna i Barkarbystaden är de första i världen i ordinarie linjetrafik. De har tidigare stannat vid Stora torget, Löjtnantsgränd, Korpralsvägen och Barkarby handelsplats östra.

Nu kan du i stället hoppa på eller gå av på Stora torget, Kaptensvägen, Löjtnantsvägen, Lansengatan och Flygfältsvägen. Som tidigare går bussarna med 15-minuterstrafik. 

– Nu tar vi nästa steg med fler stopp, högre hastigheter och närmare där människor bor för att kunna göra mer och större nytta, säger Hannes Holmér, Public Affairs-ansvarig på bussoperatören Nobina. 

Fyller ett behov

Bussarna har blivit aningen snabbare. Tidigare åkte de i max 15 kilometer i timmen men får nu komma upp i 18 kilometer i timmen. 

Den första etappen syftade delvis till att säkerställa tekniken, att bussarna fungerar i riktig miljö året runt och att lära sig mer om vilket behov de fyller bäst. 

– Vi har förvånats positivt över att man inte bara sett bussarna som en häftig grej utan att de faktiskt fyller ett behov. Till exempel har vi sett att man tar sig en tripp till handelsplatsen med bussarna istället för att använda serviceresor eller färdtjänst, säger Hannes Holmér.

Boka med app

I framtiden är tanken att de självkörande bussarna ska vara behovsstyrda och att man ska kunna anpassa sin resa med en app.

– Vi arbetar nu på att göra dem mer kundvänliga. Man ska via appen kunna anmäla att “här står jag och vill bli upphämtad”. Det är planlagt och vi är på väg dit men det kommer såklart ta tid att utveckla tekniken och säkerheten, säger Hannes Holmér.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.