Min lokala hjälte

Sjätteklassare från Huddinge tävlar i retorik

Aliya Sachedina, 12, kan argumentera för sin sak.
Aliya Sachedina, 12, kan argumentera för sin sak.
För femte året i rad tävlar sjätteklassare om att ha grym koll på språket och våga tala för sin sak. I UR:s Retorikmatchen har klass 6F och 6E från Utsäljesskolan i Huddinge tagit sig vidare.

Retorik är inte bara viktigt för politiker, utan för alla människor som vill kunna argumentera för sin sak.

– Vill man ha höjd veckopengar, eller kanske en ny cykel så måste man kunna argumentera, säger Aliya Sachedina, 12, från Utsäljeskolan.

Hon har tillsammans med sin klass 6F och klass 6E blivit uttagna att delta i tävlingen där deltagarnas retorik och förmåga att argumentera ställs på sin spets.

– Det har varit jättekul för mig och hela klassen. De har varit lika spända som jag varit, säger Aliya som är en av dem som representerat klasserna i tävlingarna.

Att skriva tal är ingen solosport, det krävs att hela klassen går samman för att stöta och blöta olika argument och formuleringar. Verktygen eleverna använt sig av är de gamla grekiska begreppen etos, patos och logos – trovärdighet, känsla och logik. Det är mycket arbete bakom ett välskrivet tal – men att ställa sig upp och framföra talet är något helt annat.

– Jag var jättenervös över att jag skulle glömma någonting. Man får inte ha någon scenskräck och det är viktigt att man gillar det tal man ska framföra, säger Aliya.

Hur gör man för att inte få scenskräck?

– Man måste öva och öva i att stå och prata framför människor.

Förutom att övertala föräldrarna om att få högre veckopeng tycker Aliya också att samhället behöver lyssna mer på barn och att det därför är viktigt att lära sig retorik för att kunna föra barns talan. När det gäller världsberömda talare har Aliya en klar favorit.

– Ghandis tal är alltid bra. Jag tycker om hans budskap.

Vinner man tävlingen får man en guldmikrofon och 10 000 kronor till klasskassan och leder programmet gör Nassim Al Fakir. UR:s Retorikmatchen har premiär tisdagen den 18 oktober på Barnkanalen.