Kungen hämtade kraft i Hemmesta

Carl XVI Gustaf tyckte att Hemmesta sjöäng var jättefint. Han tog en promenad lämgs den totalt två kilometer långa leden runt området.
Carl XVI Gustaf tyckte att Hemmesta sjöäng var jättefint. Han tog en promenad lämgs den totalt två kilometer långa leden runt området.
Förr dumpade folk sin gamla skit här. Men nu har Hemmesta vägskäl förvandlats till en vacker våtmark. Här är tanken att fåglar ska häcka, fiskar leka och människor hämta kraft från naturen.

En person som har gjort det är självaste kungen, som invigde sjöängen förra veckan.

– Hej då ynglingarna!

Barnen på Kullsvedsskolan försöker slita sig från våtmarkens gäddyngel, som Sportfiskarna inventerar.

Lärarna har nämligen uppmärksammat ett tåg av människor på väg mot fågeltornet en bit därifrån. I täten går Carl XVI Gustaf.

Det är han som ska inviga Hemmesta sjöäng. En gång i tiden fanns här en naturlig våtmark. Men så växte den igen helt och senare blev det nedskräpat.

År 2011 drog arbetet i gång för att återskapa våtmarken och göra den till en rekreationsplats. Här ska fåglar häcka, fiskar leka och människor kunna njuta av miljön och hämta kraft från naturen.

Nu är projektet nästan klart och kungen klipper av det röda bandet inför nyfikna besökare och representanter från de som har bidragit till projektet – Värmdö kommun, Världsnaturfonden WWF, Trafikverket, Naturskyddsföreningen, fågelklubbar och sportfiskare.

Området har fått tillbaka sina lekande fiskar och häckande fåglar, men kanske även en och annan art som inte är lika önskad. Det påpekar kungen, när han lyfter fram myggan som ett exempel på djur som man kan hitta här.

– Det finns alltid en liten bak­sida med allt, säger kungen.

Hemmesta sjöäng är inte den första nygamla våtmark som kungen, som är ordförande i WWF:s förtroenderåd, har invigt. Men ändå är platsen speciell.

– Det är roligt att det är kombinerat och har både fågelliv och fisk, det ger en dubbel effekt.

På frågan om kungen gillar att fiska gädda kommer svaret snabbt.

– Försök inte lura mig, här får man inte fiska, säger kungen och skrattar.

Våtmarken har redan blivit en gäddfabrik under tiden som projektet har pågått. Upp till 100 000-tals fiskyngel av arterna gädda, abborre, mört och braxen produceras varje år.

På hösten vandrar fiskarna ut i Torsbyfjärden. Vattennivån regleras för att göra det lättare för fiskarna att ta sig dit.

Vad gäller fåglarna har ungefär 120 arter hittills setts på platsen. De vanligaste är tofsvipa, snatterand, enkelbeckasin, sävsparv, kärrsångare och sävsångare.

När en riktigt sällsynt fågel väl flyger hit kommer fågelskådarna att rusa hit, tror Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF.

– Då kommer det att vara helt fullt här, säger han.

Det är roligt att det finns både fågel och fisk här.Kungen om Hemmesta sjöäng

Fakta

Sjöängens sällsynta fågelarter

Rörhöna. Mörk med röd näbb och gul näbbspets. Har vita streck längs sidorna.

Vattenrall. Har ett läte som påminner om en gris som grymtar.

Svarthakedopping. På sommaren byter den mörka fågeln till en färgglad skrud, med rödgula tofsar på huvudet och en mörkröd hals.

Brushane. Hanarna har stora fjäderkragar i vitt, randigt, brunrött eller svart.