Sjödalselever fick pris för finurlig företagsidé

Fredrik Björklund och Malin Johansson hittade sin drömprodukt i Hongkong. Nu importerar de den till Sverige.
Fredrik Björklund och Malin Johansson hittade sin drömprodukt i Hongkong. Nu importerar de den till Sverige.
De är unga och driftiga.

Malin Johansson och Fredrik Björklund på Sjödalsgymnasiet ska tävla i SM för unga företagare.

– Vi satsar stenhårt på vårt företag, säger Malin.

Mobiltelefonen är mångas främsta ägodel. Och när den inte kan hittas behövs ett hjälpmedel.

Det ansåg Malin Johansson, Fredrik Björklund och ytterligare tre personer i deras klass och bildade ett företag tillsammans.

De hittade en lösning på problemet – en lösning som nu har vunnit flera priser på mässan Våga vara egen, där totalt 600 elever från Stockholm ställde ut.

– Den här segern har vi längtat efter, säger Fredrik Björklund.

De fem eleverna går på Sjödalsgymnasiet och har Ungt företagande som ämne. Det innebär att eleverna ska utveckla ett företag och hitta en produkt att sälja.

– Vi ville rikta in oss på en produkt som underlättar i den vardagliga stressen. Att man inte hittar sina nycklar är en del av den, säger Malin Johansson.

De hade en idé och letade först i hela Sverige efter produkter, därefter i övriga världen. Till slut fann de vad de sökte i Hongkong. Och nu importerar de sakerna till Sverige.

Lösningen blev en liten mottagare och en applikation för smartphones. Mottagaren fästes på nyckelknippan, applikationen installeras i telefonen. När man inte kan hitta nycklarna eller telefonen går det att få dem att ge ljud ifrån sig.

Malin Johansson och Fredrik Björklund ska nu tävla i SM i maj. Sedan väntar studenten, och efter den vet de inte om företaget finns kvar.

– Vi är ju fem personer som vill olika saker. Men flera av oss vill satsa på eget företag senare, efter att vi pluggat vidare, säger Malin Johansson.

Inger Wickbom, ansvarig Nyföretagarcentrum för Huddinge och Botkyrka, anser att det finns många unga som fortsätter att utveckla sina affärsidéer.

– Vi ser massor av exempel på att de lyckas. Efter högskolan vill de spetsa till idéer de hade då eller så utformar de något nytt. Men att vilja ha eget företag – det lever kvar, säger hon.

Fakta

Flera vinnare från gymnasiet

Ytterligare nio elever från Sjödalsgymnasiet vann olika priser på Våga vara egen-mässan.

Totalt går det att tävla i 26 olika kategorier.

Enligt skolans rektor var det länge sedan skolan hade sådana framgångar som i år.

Källa: Sjödalsgymnasiet