Sjönära lägenheter planeras i Hamringe

Botkyrka vänder sig mot vattnet.

Senast i raden av områden där Botkyrka kommun vill pröva att bygga bostäder är Hamringe.

– Det har potential, säger Peter Nyberg (S).

I dag är Hamringe ett industriområde med båtbrygga, kafé, ett kafferosteri och en del andra mindre verksamheter. Men läget, alldeles intill Tullingesjön, är intressant och Botkyrka kommun pekar ut området i sin översiktsplan för åren fram till 2040.

– Det har potential att utvecklas som område. Det kan handla om allt från nya bostäder till nya verksamheter, säger Peter Nyberg, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Först ut att prövas är tio nya bostäder – alldeles intill vattnet. Det är företaget Kajkanten som vill bygga om huset där det i dag finns ett kafé till ett bostadshus. Man vill bygga på tre våningar på det nuvarande huset med treor och fyror med balkonger och terrasser. Kaféet ska få vara kvar. Målgruppen är personer över 55.

Kommunstyrelsen har gett klartecken för en undersökning av om det är möjligt att genomföra projektet. Bostäder i sjönära läge kan bli attraktiva, trots att det är långt till affärer, skriver tjänstemännen. Men bland annat måste risken för ras och markföroreningar undersökas.

Fler bostäder vid vattnet är på gång. Norra Botkyrka pekas ut som ett område där nya projekt ska ha närhet till vattnet. Vid Slag­sta strand planeras ett stort område med bland annat bostäder och marina och i Fittja fortsätter arbetet med de flytande villorna. Här börjar kommunen närma sig ett avtal med husproducenten Aquavilla, enligt Peter Nyberg.

– Jag är mer hoppfull än på länge om att vi ska kunna gå vidare med det projektet, säger han.

Samtliga projekt ligger en bit in framtiden. Det är troligt att bostäderna i Hamringe, Fittja och Slagsta inte kan börja byggas förrän någon gång kring 2015.