Sjöstaden kan få tunnelbana

Nu är de överens.

Stockholm stad, landstinget samt Nacka och Värmdö vill ha tunnelbana till Nacka.

En linje via Södermalm och Hammarby sjöstad är det mest troliga alternativet.

De borgerliga politikerna i Nacka, Stockholm och landstinget har kommit överens om att inleda en förstudie angående en förlängning av tunnelbanan till Nacka via Södermalm och Hammarby sjöstad.

I studien ska man titta på flera möjliga lösningar, men den kommer framför allt att handla om ett alternativ: en förlängning av blå linjen från Kungsträdgården.

Därifrån ska linjen fortsätta in under östra Södermalm, via Hammarby sjöstad, Sickla, Järla och slutligen Nacka Forum.

16-årige Mikael Nyström från Saltsjöbaden åker mycket kollektivtrafik, både till skolan och till träningar. Ibland åker han till stan på helgerna och ”härjar”, berättar han med ett leende.

Han skulle åka mycket med en eventuell tunnelbana, men är ändå kluven.

– Jag tycker väl att det är bra med ett välutvecklat tunnelbanesystem. Det är ett effektivt färdmedel. Men samtidigt tycker jag att det är dumt att lägga så mycket pengar på det när det inte finns bussar.

Erik Langby (M) kommunstyrelsens ordförande i Nacka, är dock tveklöst positiv.

– Det påverkar ju hela systemet, inte bara där tunnelbanan går. Allt går ju smidigare om man får bort en stor del av trafiken under jord, säger han.

– Men vi vill ha många olika alternativ och är helt överens om att Saltsjöbanan ska vara kvar, och fortsätta att gå till Slussen.

Det var bara en månad sedan landstinget beslutade att inte starta en förstudie och tidsramen för tunnelbana var 2030.

Nu kan det gå snabbare.

Stockholm, Nacka och Värmdö växer fortare än beräknat. Då behövs också en bättre kollektivtrafik är det sagt.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter skriver flera inblandade borgerliga politiker hur den nya förbindelsen skulle frigöra utrymme vid Slussen för den busstrafik som fortsättningsvis blir kvar där. Avlastningen av Slussen och andra delar av trafiknätet har stor betydelse för hela länet.

Socialdemokraterna i Nacka och landstinget vill också ta åt sig äran för att ha lyft fram frågan.

– Det är vi som har drivit det här, men vi har inte fått med oss majoriteten tidigare. Men nu är jag så klart jätteglad att vi har fått med oss borgarna också, säger oppositionsrådet Hans-Åke Donnersvärd (S).