ANNONS

Sjöstadsbor kräver ökad trafiksäkerhet

Farliga trafiksituationer är vardag för skolbarn och gångtrafikanter i Hammarby sjöstad, enligt Sjöstadsföreningen.

Nu föreslås en rad förändringar för att öka säkerheten.
ANNONS

Det är bland annat vid övergångstället mot Konsum på Lugnets allé som sikten är alldeles för dålig, enligt Sjöstadsföreningen.

En glasskärm som ska skydda mot tvärbanan är dåligt placerad vilket leder till att bilisterna ofta missar fotgängare som är på väg ut i gatan.

– Det har ännu inte skett någon riktig olycka, men en person har blivit påkörd av en cyklist. Det är många tvära inbromsningar och frågar man näringsidkare i området så ser de händelser varje dag, säger Bertil Stockhaus som är ordförande i Sjöstadsföreningen.

Föreningen har nu skickat en skrivelse till trafikkontoret med förslag på en rad förbättringar. När det gäller trafiken är det vid Lugnets allé och Kanalvägen vid Henriksdal som de största problemen finns, enligt Bertil Stockhaus.

Vid Kanalvägen ligger en förskola med 200 barn, samtidigt är trafiken intensiv och bilarna håller ofta för hög hastighet. Enligt trafikkontoret finns det redan planer på att förbättra säkerheten där.

– Där ska exploateringskontoret åtgärda problemen. Bland annat ska hållplatserna byggas om så att det inte kan bli möten vid dem, med en så kallad timglashållplats. Och fler övergångsställen blir det också, säger Josefine Weinberg, trafikplanerare på trafikkontoret.

Vid övergångsställena på Kanalvägen kan det bli aktuellt med fartgupp för att få ned bilarnas hastighet. Men gång- och cykelvägen ska också breddas och uppdelningen mellan fotgängare och cyklister ska bli tydligare med målad skiljelinje.

Hur, eller om, problemen på Lugnets allé ska åtgärdas är däremot inte bestämt. Sjöstadsföreningen vill bland annat att blinkande varningsljus ska sättas upp för att markera övergångsstället.

– Det kan vara en lösning, och det finns redan i andra delar av staden. Men jag vill se hur dessa har fungerat innan vi bestämmer något, säger Josefine Weinberg.

ANNONS
Fakta

Föreningens förslag till trafikkontoret

Lugnets allé:

Problem: Dålig sikt vid övergångställena.

Lösning: Komplettera med varningsblinkers och hastighetsdämpande åtgärder som vägbulor.

Kanalvägen, Henriksdal:

Problem: För höga hastigheter nära en förskola med många barn.

Lösning: Varningsblinkers, hastighetsbegränsande gupp och hastighetsbegränsning på 20 kilometer i timmen utanför förskolan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.