Min lokala hjälte

Sjöstadsbor: så blir ni av med silverfiskarna

Hammarby sjöstadsbor vittnar om en invasion av silverfiskar. Men enligt Anticimex är de små krypen varken farliga eller ovanligt förtjusta i Sjöstan.

– Det finns silverfiskar överallt, säger Johan Kindström på Anticimex

Det äckliga, men inte särskilt farliga djuret silverfisk har skapat stor debatt i Facebook-grupppen Hammarby Sjöstad de senaste dagarna. I gruppen vittnar många sjöstadsbor om de skabbiga små djuren som tycks trivas i området.

Personen som startat tråden skriver:

”När vi flyttade in så märkte vi att det finns silverfisk i huset som också letar sig in i våran lägenhet./…/Jag har extrem fobi för insekter och det är äckligt att se dem i sitt eget hem. Har bott i många lägenheter genom åren och har aldrig stött på det här problemet, nu känner jag personligen att det börjar bli ohållbart.”

En del känner inte igen problemen alls, men snabbt får trådsvararen svar från många andra Sjöstadsbor från olika delar av stadsdelen:

”Efter nio 8(!) saneringar fick vi en ny hyresrätt pga att de inte fick bort silverfiskarna”, skriver en person.

”Vi har massor. Huset byggdes för 5 år sedan och silverfiskarna har funnits här hela tiden. Jag hittade en effektiv spray så nu är de borta, skriver en annan.

Men enligt Anticimex har man inte märkt av några ökade utryckningar till Sjöstan angående djuren.

– Nej det är inget jag har märkt. Det finns silverfiskar överallt, säger Johan Kindström på Anticimex Älvsjökontor som har hand om området.

Enligt honom trivs silverfiskarna där det är mörkt, fuktigt och smutsigt. Gärna i badrum och kök.

– Så det generella tipset är att hålla det rent och torrt.

Hjälper inte det kan man kontakta ett saneringsbolag.

– Det finns fällor, små dosor de går in och äter ur. Man kan också använda ett naturligt kisel, en slags kiselalg för att få bort dem.

Enligt Johan Kindström räknas inte silverfisken som något skadedjur och är inte på något sätt farlig för människor.

– Möjligen kan de käka lite på papper, så har du ovärderliga dokument eller tavlor liggande kanske du kan råka illa ut, säger han.