Sjötjuv härjade i Vaxholm – får fängelse

Bilder från polisens förundersökning. Till vänster ger tjuven tummen upp till ett vittne.
Bilder från polisens förundersökning. Till vänster ger tjuven tummen upp till ett vittne.
En 44-årig man stal en vattenskoter i Vaxholm förra året. Han drog några rejäla bortförklaringar för Södertälje tingsätt som valde att döma honom till fängelse.

I september i fjol försvann en båtmotor och en vattenskoter som var värd 200 000 kronor från Vaxholm. En 44-årig man har dömts för stölderna.

Mannen greps av polisen i Segeltorp när han fraktade stöldgodset med  ett släp, som hade en registreringsskylt av papper. I bilen fanns också en stor mängd nycklar till olika skotrar samt amfetamin. Mannen nekade men Södertälje tingsrätt anser att hans förklaring inte är något annat än en efterhandskonstruktion.

Skyller på en kompis

Han berättade i förhör att en kompis bett honom om hjälp att köra en vattenskoter från Vaxholm. De hade tillsammans åkt ribbåt till Vaxholm, men vid Skogsön behövde kompisen gå på toaletten och därför stannade de till vid en brygga. Där ska kompisen ha sett hur flera personer sprang med stöldgods upp i skogen och kompisen valde att springa efter. Han ska ha kommit tillbaka med stöldgodset och de ska sedan ha tagit en båtmotor som 44-åringen i förhör uppgav  ”låg på bryggan”.

Fick i sig amfetamin

De fortsatte mot Vaxholm. Kompisen gav honom nyckeln till skotern men den fungerade inte, så de bärgade skotern en sträcka för att hämta upp den senare. I samband med att de drog upp skotern på land ska kompisen ha tappat sitt amfetamin på marken som 44-åringen plockade upp. Han drack också en läsk som kompisen haft med sig och därför fått i sig amfetamin i kroppen.

Kompisen var påhittad

Tingsrätten menade att det är mycket osannolikt att det f anns någon kompis. Övervakningsfilmer visade nämligen att han var ensam när han fraktade skotern i Vaxholm. Men 44-åringen uppgav att kompisen befann sig i sitt hus lite längre upp för slänten. Ett vittne vid Skogsön såg heller inte någon annan i båten än 44-åringen, men då ska kompisen ha varit i en bod och ”fixat med en kompressor.”

44-åringen döms för två fall av stöld och två fall av häleri samt till ringa narkotikabrott och rattfylleri till 1 år och 4 månaders fängelse.