Sjöutsikt driver upp bostadspriser

Charlotte Jenkinsons trea i Finnboda gick för över 54 600 kronor per kvadratmeter.
Charlotte Jenkinsons trea i Finnboda gick för över 54 600 kronor per kvadratmeter.
Bostadsrätterna i Nacka är dyrare än någonsin. Kvadratmeterpriset har i höst varit uppe på 37 566 kronor.

En som märkt av prisstegringen är Charlotte Jenkinson som fick över fem miljoner för sin trea i Finnboda.

Charlotte Jenkinson och hennes man har precis sålt sin trea i ett k-märkt hus i Finnboda. Den gick för över fem miljoner och kvadratmeterpriset landade över 54 600 kronor.

– Den är speciell eftersom den har sjöutsikt från alla rum, säger hon.

Hon är inte förvånad över att priserna i Nacka har gått upp eftersom det har blivit dyrt i innerstan.

– Det stiger som det gör eftersom det säljs mycket sjönära nyproduktion, säger hon.

Bostadsrätterna i Nacka har blivit rekorddyra i höst. Snittpriset kom i september upp till 37 566 kronor per kvadratmeter – det är högst någonsin. Statistiken från Svensk mäklarstatistik bygger på 80 procent av alla bostadsförsäljningar.

Även när man tittar på det glidande tremånadersvärdet, som ska minska osäkerheten i statistiken, är det rekord. I Nacka ligger det på 36 617 för oktober, bara 212 kronor under priset på Lidingö.

Det senaste året har priserna i Nacka ökat med 14 procent. Det är första gången som ökningen är så stor sedan 2009, efter krisåret. Det är bara Haninge som ökar mer i länet, men från en betydligt lägre prisnivå.

Ehsan Sedagati, mäklare på Notar, tror att prisuppgången i Nacka kommer att fortsätta eftersom bostadssituationen i hela Stockholm är svår och att allt fler spekulanter tittar på lägenheter längre ifrån innerstan eftersom priserna där blivit så höga.

Enligt honom är Nacka ett alternativ när man tycker att Hammarby Sjöstad blivit för dyrt.

– Nu har folk som inte kommer från Stockholm också börjat titta på lägenheter i Nacka. De som kommer utifrån har inte lika bra koll på prisbilden och då går det upp, säger Ehsan Sedagati.

Det låga utbudet av bostadsrätter till salu är en annan förklaring till att det genomsnittliga kvadratmeterpriset pressas upp, påpekar ­Ehsan Sedagati.

För två veckor sedan låg, enligt Hemnet, 114 lägenheter ute till försäljning, för ett år sedan var det 144 objekt. Så har det sett ut hela hösten – runt 20 procent färre objekt finns ute jämfört med året innan.

Det är de små lägenheterna med sjöutsikt som sticker iväg mest prismässigt.

– Har man sjöutsikt kan man få ut ett pris som skiljer sig markant från normen, säger Ehsan Sedagati.

Fakta

Här är Nackas dyraste lägenheter