ANNONS

Sjövägen kan få fördubblad färjetrafik

Färjetrafiken mellan Nacka och Stockholm, Sjövägen, kan komma att fördubblas. Beslut tas 2017.
Färjetrafiken mellan Nacka och Stockholm, Sjövägen, kan komma att fördubblas. Beslut tas 2017.
Stockholms läns landsting är på väg att investera i fem till sju nya färjor som ska trafikera Sjövägen, färjetrafiken mellan Nacka och Stockholm.
ANNONS

Landstinget har ännu inte gått ut med kostnaden för den eventuella investeringen, men enligt SVT Stockholm handlar det om 287 miljoner kronor.

Enligt landstinget är det allt fler som åker med färjorna på Sjövägen. Mellan januari och april reste 144 000 passagerare med färjorna, en ökning enligt landstinget med 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Landstinget har än så länge endast tagit ett inriktningsbeslut om att köpa in nya färjor, ett beslut väntas tidigast nästa år.

Om färjorna köps in är målsättningen att övrig kollektivtrafik inte ska drabbas på grund av investeringen.

Ett annat förslag är att se över utformningen av bryggorna där färjorna lägger till. Här är förslaget att standardisera bryggorna, så att det antingen blir en flytbrygga eller en fast brygga.

I dag trafikeras Sjövägen av en handfull färjor, ett inköp av nya färjor skulle fördubbla, eller mer än fördubbla antalet färjor.

– De nya båtarna ska kunna åka fortare och miljövänligare än de nuvarande samtidigt som de lämnar små svallvågor. Dessutom behöver vi standardiserade bryggor, vilket är viktigt för igenkänningen av pendelbåtarna, säger Gustav Hemming (C), miljö-, skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd.

Fakta

Här angör färjorna

Färjorna som trafikerar Sjövägen trafikerar sträckan Nybroplan–Djurgården–Saltsjöqvarn–Finnboda–Kvarnholmen–Nacka strand–Lidingö–Frihamnen, samt Nybroplan–Djurgården–Saltsjöqvarn–Finnboda–Kvarnholmen–Blockhusudden– Nacka strand Frihamnen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.