Sju års fängelse för mordförsök i Bredäng

En 24-åring från Östberga och en 25-årig Bredängsbo har dömts till långa straff för två skottdåd i Bredäng i fjol.

Männen tillhör enligt polisen rivaliserande gäng som även misstänks ligga bakom två mord.

Enligt tingsrättens dom träffades personer från två kriminella gäng i en tunnel vid Bredängs centrum den 8 juni förra året. De skulle konfrontera varandra om knarkaffärer. Det slutade med att en 22-årig man blev skjuten i benet.

Efteråt ville han inte säga till polisen vem skytten var. Först efter flera månader pekade han ut en 25-årig Bredängsbo, som nu har dömts till 4,5 års fängelse för grov misshandel.

25-åringen nekar och säger att han inte ens befann sig på platsen. Domen är överklagad. Förra måndagen kom också domen mot en 24-årig man från Östberga, som stod åtalad för att ha skjutit mot två män i en bil i Bredäng i oktober. Han dömdes till sju års fängelse för mordförsök.

De båda skjutningarna har enligt polis och åklagare ett tydligt samband. De menar att de dömda männen tillhör varsin sida i en konflikt mellan två kriminella nätverk i Bredäng respektive Östberga/Hagsätra. Samma konflikt misstänks också ha lett till de båda morden i Örby och Östberga i september då två män sköts till döds.

24-åringen som nu har dömts för mordförsök är äldre bror till mannen som mördades i Örby. Skotten mot bilen i Bredäng var enligt åklagaren en hämnd för mordet – något som 24-åringen själv förnekar.

– Min klients inställning är att han har skjutit för att försvara sig, säger hans advokat Jonas Granfelt som dock inte vill säga om han kommer att överklaga.

Till skillnad från skjutningarna i Bredäng har morden i Örby och Östberga fortfarande inte lett till åtal. Men polisen tror alltså att gärningsmännen finns i samma kriminella kretsar där de nu dömda männen ingår. Tre män ur det ena nätverket är häktade misstänkta för medhjälp till mordet i Östberga.

– Vi tror att båda morden har med samma konflikt att göra, säger Jesper Rundeberg, chef för sektionen grova brott vid Söderortspolisen.

Fakta

Gängen tjänar pengar på knarkaffärer

Enligt polisen består de kriminella nätverken i Bredäng och Östberga/Hagsätra av ett litet antal personer som tjänar pengar på narkotika.

Den 24-åring som nu dömts för mordförsök i Bredäng dömdes 2011 för narkotikabrott efter att ha sålt kokain.

Polisen tror att förra årets våldsamma konflikt mellan gängen började med bråk om just narkotika.

Enligt polisen har inga våldsdåd rapporterats efter att skotten i oktober avlossades.

Källa: Söderortspolisen