ANNONS

Sju män åtalas för Kärrtorps-attack

Sju personer har åtalats efter sammandrabbningarna i Kärrtorp.

Fyra av av dem är inte myndiga.
ANNONS

28 personer greps efter attacken mot manifestationen i Kärrtorp den 15 december.

I förra veckan åtalades sju personer för våldsamt upplopp. Fyra av dem är inte myndiga.

I polisförhör har flera av de gripna sagt att de blev rädda när allting urartade. De trodde det skulle vara en fredlig demonstration mot kommunism och kände ett starkt grupptryck när det hela gick snett, enligt åklagarens förundersökning.

Efter att ha samlats vid Tallkrogens tunnelbana gick gruppen på ungefär 40 personer – varav flera var beväpnade med glasflaskor, sköldar, knivar och påkar –mot Kärrtorp.

De möttes snabbt av motstånd. Först av representanter för AFA, antifascistisk action, och sedan av andra demonstranter som samlade ihop sig och tvingade dem till reträtt i skogen medan de skanderade ”inga nazister på våra gator” och sedan ”inga nazister i våra skogar”.

Motdemonstranterna försökte senare ta sig tillbaka till sina bilar som stod parkerade mellan Bagarmossen och Kärrtorp – där greps de av polisen. Flera av dem som greps i attacken är medlemmar i SMR – en högerextrem rörelse med kopplingar till nazismen.

Enligt åklagaren var en 24-åring från Farsta en av de drivande krafterna bakom attacken. Han ska ha samlat ihop deltagarna via sms till och uppmanat dem att komma till Kärrtorp.

Bland de åtalade finns också den man som är utpekad som ledare för SMR i Stockholm. Just nu är han även åtalad för hatbrott och grov misshandel av en man i Falun. Båda de åtalade männen nekar till brott.

Huvudförhandlingen för rättegången äger rum i Södertörns tingsrätt i slutet av februari.

ANNONS
ANNONS