Sju män blev lurade av fräck rånare

Den 20-årige elitidrottare som åtalats för att ha rånat sju män i Vårberg i höstas har dömts till tre års fängelse och skadestånd av en enig tingsrätt.

Mannen träffade sina offer på en dejtingsida där han utgav sig för att vara en ung kvinna ute efter sexmöten. Via mejl och sms lockades männen till Vårberg. Väl där guidades de in på avsides gångvägar där 20-åringen mötte upp dem med misshandel, dödshot och rån.

20-åringen, som är elitidrottare med landslagsmeriter in-om kampsport, har förnekat att han överhuvudtaget varit inblandad i rånen. Han menar att den mobiltrafik som registrerats i närheten av rånen, och som polisen härlett till hans telefon, berott på att han lånat ut sin mobil till en flyktig bekant.

En av rånoffrens mobiltelefoner, som polisen hittade i 20-åringens garderob, påstår han att han fått av samme bekant, vars efternamn eller adress han dock inte känner till. 20-åringen har heller ingen förklaring till hur det kommer sig att hans beslagtagna dator hade backupfiler från en telefon med sms till målsägarna.

Filer på 20-åringens dator innehöll även en förteckning över några av målsägarna, vägbeskrivningar och sms som handlar om att det finns mobiltelefoner till salu av samma märke som de som målsägarna rånats på.

Sammantaget ansåg tingsrätten att 20-åringens uppgifter var vaga och inte på något sätt gick att kontrollera. Han har dessutom ändrat sina uppgifter flera gånger.