Sjuk kunde inte motstå säljare

I somras fick svårt sjuke Stefan Cronberg, ett kostsamt avtal med telecombolaget Qall – mot sin vilja.

Först sedan anhöriga hotat att gå till media backade Qall och hävde avtalet på 43 000 kronor.

– De har dragit nytta av att jag har varit halvlullig av olika mediciner. Det här är det jävligaste jag varit med om. Det är ett slag mot min integritet – och jag har ändå varit med om en del som politiker, säger tidigare kommunalrådet Stefan Cronberg, 68.

I början av augusti blev han uppringd av en säljare som han uppfattade ringde från hans teleoperatör Tele2. Säljaren erbjöd honom att minska sina telefonkostnader med några tusenlappar med ett nytt avtal, men Stefan Cronberg, som är svårt hjärtsjuk,t bad honom återkomma när han mådde bättre.

Ett par veckor senare kom det enligt Stefan Cronberg ett paket.

– Det var en stor låda med röda paket i och en massa elektronik. Jag tänkte: Vafan är detta? Det här orkar jag inte med, berättar Stefan Cronberg som numera mestadels är sängliggande.

En tid senare kom även en 42-tums plasma-TV.

Det visade sig att säljaren inte alls ringt från Tele2 utan från konkurrerande telecombolaget Qall. På en ljudfil från Qall, kan man höra hur snabbt säljaren pratar, så att det är svårt att hänga med, och i ett mejl hävdade bolaget att Stefan Cronberg ingått ett treårigt avtal för minst 43 020 kronor.

Detta, enligt Qall, genom att muntligt godkänna avtalet och sedan ”signera” det online med e-post.

När Stefan vände sig till Qalls reklamtionsavdelning för att häva avtalet fick han veta att det skulle bli dyrt: 60 000–70 000 kronor.

– Jag har absolut inte gått med på något avtal med Qall. Det skulle inte falla mig in att byta från Tele2, om det inte var ett väldigt, väldigt bra erbjudande.

– Det är hemskt. Man kan tydligen lura folk hur mycket som helst, säger han.

Stefan Cronbergs familj hotade då att kontakta media. Fristen löpte ut i tisdags. Dagen efter böjde sig Qall Telecom AB och förklarade att man hävt avtalet, med omedelbar verkan.

”Jag är glad att Stefans dotter tog kontakt med mig så jag fick kännedom om deras situation och att vi kunde lösa det på bästa sätt för bägge parter” skriver Qalls VD Jonas Lindgren i ett mail. Om uppgörelsen innebär att Stefan Cronberg går helt skadeslös vill han däremot inte uppge, inte heller vill han svara på Mitt i:s frågor.

Stefan Cronberg vågar inte riktigt tro på beskedet.

– I don’t believe it until I see it.

Qall är oseriöst. De utnyttjar ju gamla och sjuka, säger Stefan Cronberg som var kommunalråd för (M) i Österåker 1977-1988. Nu lider han av ett allvarligt hjärtproblem och väntar på operation.

Fakta

Kritiserat telecombolag

Januari 2012. Konsumentverket (KO) kallar Qalls marknadsföring ”vilseledande och otillbörlig”. Enligt klagomål har Qalls säljare gett intryck av att företräda den uppringdes teleoperatör, så kallad ”slamming”.

Enligt Telekområdgivarna tillhörde Qall första halvåret 2013 den grupp av operatörer där problemet med ”slamming”är störst sett till marknadsandelar.

Källa: Telekområdgivarna, KO, ARN