Min lokala hjälte

Sjuk tvingas att stämpla

Weikka Peltonen kan inte stå utan att hålla i sig ändå måste han visa att han gått till Arbetsförmedlingen för att han ska kunna få sitt försörjningsstöd.
Weikka Peltonen kan inte stå utan att hålla i sig ändå måste han visa att han gått till Arbetsförmedlingen för att han ska kunna få sitt försörjningsstöd.
Weikka Peltonen, 60, har i hela sitt liv arbetat som grävmaskinist. Tills han skadade sig för tio år sedan.

Nu lever han på försörjningsstöd. Men för att få ut sina 5 000 kronor i månaden tvingas han stämpla hos arbetsförmedlingen.

När Weikka Peltonen står upp måste han alltid hålla sig i någonting, annars riskerar han att ramla. Nerverna runt benen har enligt läkare vibrerat sönder då han arbetat som grävmaskinist i flera årtionden, förklarar han.

Det har lett till att han måste gå med rollator. När han går gör han det långsamt och med svårig­heter. Nyligen var han och röntgade bäckenet där läkarna konstaterade en spricka.

– Han sa att sprickan var så bred att man kunde dra en femkrona genom den. Det gör väldigt ont i höften när jag går och jag kan inte heller luta mig ordentligt eftersom jag skadat axeln tidigare, säger Flemingsbergsbon.

Tidigare har läkare konstaterat att han haft inflammation i hjärtsäcken och ett antal år tidigare drabbades han av två lättare hjärnblödningar.

– Jag får klara en dag i taget. Förr hade jag alltid gott om stålar och kunde hänga med polarna och fiska och plocka svamp, sånt är det bara att glömma i dag, säger Weikka Peltonen.

Han berättar att han tidigare fick pengar från Försäkringskassan, men att han varit arbetslös så länge att pengarna därifrån slutade komma för länge sedan. I stället har han fått mycket hjälp av sin sambo. Sedan över ett år tillbaka vänder han sig även till socialtjänsten för att söka ekonomisk hjälp.

För att få pengar måste han visa upp att han varit på Arbetsförmedlingen, där det enligt socialtjänsten sedan ett år tillbaka pågår en arbetssocial utredning.

Finns det inte skäl för socialtjänsten att reagera i ett sådant här fall?

– Absolut, det kan man tycka. Men de är också till Arbetsförmedlingen man måste ställa frågan om varför det tagit sådan tid, säger Maria Berglund, chef på försörjningsstödsenheten på Huddinge kommun.

Men på Arbetsförmedlingen visar sig ingen sådan arbetssocial utredning vara startad.

– Man har kanske missuppfattat vilka åtgärder vi brukar sätta in. Men visst, det är olyckligt att man kan bli bollad fram och tillbaka, vi ska stötta och få slut på sådana rundgångar, säger Anita Wannerberg, enhetschef för rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen.

Varför har det här pågått så länge?

– Jag vågar inte svara på det i det här fallet, men vi behöver bli bättre på att samverka, det är bra att ni uppmärksammar sånt här, säger Anita Wannerberg.

För Weikka Peltonen har det varit en kamp.

– Jag förstår inte varför jag måste ta mig till arbetsförmedlingen. Jag har knappt kunnat ta mig fram i snömodden, säger Weikka Peltonen.

Fakta

Samarbete med vården saknas

Enligt en undersökning från 2012 har Huddinge kommuns socialtjänst samverkansrutiner med Arbetsförmedlingen men inte med primärvården.

Men Huddinge är inte ensamt om det, bara 13 procent av ­landets kommuner och stads­delar har rutiner för samarbete mellan socialtjänst och primärvård.

16 procent av dem som sökte ekonomiskt bistånd i Huddinge i fjol hade försörjningshinder på grund av ohälsa.

Källa: Socialstyrelsen