Sjuka barn bjuds på tur i racerbilar

Snabbåkande familjer från förra året.
Snabbåkande familjer från förra året.
På lördag får 60 svårt sjuka barn en önskedröm uppfylld. De får åka så mycket sportbil de bara orkar. Tre Täbybor gör det möjligt ihop med stiftelsen Min stora dag.

Lamborghini, Ferrari och svenska Koenigsegg. Det är en del av urvalet när 60 barn spänner fast säkerhetsbältet och ger sig ut på tävlingsbanan nu på lördag. De ska alla bjudas på en önskedröm – att få åka med i en riktigt snabb bil.

Men det handlar inte om vilka barn som helst. De unga deltagarna har svåra och ofta livshotande sjukdomar med tuffa behandlingar som en del av vardagen. För att hjälpa dem och deras familjer att kämpa bjuder tre Täbybor in till sportbilsdagen på Tierp arena. Arrangemanget hålls tillsammans med stiftelsen Min stora dag.

– Många barn gillar häftiga bilar. För oss som har bilar är det därför ganska lätt att bjuda på något som är roligt och speciellt, säger Peder Karlsson från Hägernäs, en av arrangörerna.

Det är fjärde året han arrangerar dagen ihop med kompisarna Joakim Öberg och Johan Sjöstedt som också är Täbybor. Bilarna har de lånat från andra motorintresserade vänner och bekanta.

Inbjudningarna görs av Min stora dag. Stiftelsen genomför ett hundratal liknande tillställningar varje år. Det kan vara att få träffa en idol eller bjuda in sina vänner på kalas.

Det gör att nästan 2 000 barn årligen får en chans att tänka på något roligare än sjukhusbesök och behandlingar.