ANNONS

Nu får de sjuka barnen på NKS lekrum

Lekrum byggs vid Nya Karolinskas barnavdelningar.
Lekrum byggs vid Nya Karolinskas barnavdelningar.
Barnavdelningarna på Nya Karolinska sjukhuset har kritiserats för att inte vara barnvänliga. En kal och trist miljö för barnen och deras familjer. Men nu ska det bli mer lekvänligt.
ANNONS

Kalt, trist och deppigt. Interiören har inte gjort tillvaron lättare för de svårt sjuka barnen på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Personalen tog saken i egna händer och skaffade sponsorer till utsmyckningar.

Och nu ska även sjukhuset fixa så att det blir mer barnvänligt.

Under våren byggs dag- och lekrum på alla barnslutenvårdsavdelningar.

Redan nu finns en lekterapi med flera lekmiljöer, till exempel en sjukhusmiljö, en hemma-miljö och en ateljé, för de mindre barnen.

För de äldre barnen finns pedagogiskt resurscentrum, med biljard, pingis, tv-spel och ateljé.

En utelekplats finns vid sjukhuset.

Det finns även utelekplats och bokvagn, samt sjukhusskola för barn i grundskola och gymnasium.

– Vi ombesörjer, sedan starten, varje vecka upp till 300 utlån av lek- och aktiveringsmaterial för inneliggande patienter, säger Svante Norgren, chef för Tema barn och kvinnosjukvård.

ANNONS

Lekrummen klara i höst

Nu byggs fyra lekrum om cirka 25 kvadrat, ett utanför varje avdelning plan 9-12. En glasvägg kommer att avskilja mot lekrummet i slutet av varje korridor. Arbetet beräknas vara klart i höst.

Även maten på sjukhuset har fått kritik. Inom barnverksamheten finns kök på varje våningsplan, där patientmaten serveras. Maten tas från ett tillagningskök.

Den 1 december ska ett nytt eget centralt tillagningskök tas i bruk, och tanken är att maten då ska kännas mer hemlagad och aptitlig.

Barnonkologen får eget kök

På den avdelning där cancersjuka barn vårdas har kritiken varit starkast. Föräldrar vill kunna laga mat på avdelningen.

– I en enkät och i samtal har föräldrar uttryckt en önskan om att kunna få laga mat åt sig och även om att kunna ge barnen mat, utöver den mat som de får i patientköket, säger Svante Norgren, i ett pressmeddelande.

Nu arbetar man på ritningar för ett sådant kök.

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att sjukhuset ska hålla högsta kvalitetskrav och hygienkrav, och eftersom det handlar om svårt sjuka patienter måste det till noggrann planering.

Fakta

28 vårdplatser för barn

Medelvårdtiden för barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus är fem till sex dagar för de yngsta barnen och två till tre dagar för de äldre.

Barnverksamhetens slutenvård finns huvudsakligen i byggnad U160 där den ligger i fyra våningsplan med vardera 28 vårdplatser.

Det finns också en neonatalavdelning med 12 platser samt en avdelning för intensivvård av barn.

Barn vårdas oftast i enkelrum med möjlighet för en närstående att sova över.

Källa: Astrid Lindgrens barnsjukhus