Många sjuka i influensan – på väg mot toppen

Snyter sig, sjuk
Nu är influensan här och värre blir det.
Årets influensa närmar sig toppen nu i slutet av februari. För varje vecka har antalet fall de som lagts in för sjukhusvård har ökat i Stockholms län. I Danderyd märker man av trycket.

Nästa vecka är det sportlov i Stockholm, då brukar influensan lägga sig då skolorna är stängda och färre blir smittade. Men just nu är det hårt tryck på vårdcentralerna i Stockholms län.

Även i Danderyd söker sig många till läkaren för sin influensa.

– Vi har full fart här sedan två veckor tillbaka ungefär. Patienter kommer inte bara hit med den enklare typen av influensan utan även med lunginflammation och öroninflammation, säger Göran Sjönell som är doktor och husläkare på
Kvartersakuten Mörby Centrum till Mitt i.

Fler besöker vårdguiden

Ett tecken på att influensan ökar är antalet sidvisningar på vårdguidens webbsidor om fakta och råd om influensan. Sidvisningarna har kontinuerligt ökat under de senaste veckorna. Under vecka fyra hade de 8036 sidvisningar. Förra veckan (vecka 7) låg den siffran på 12182.

– Så här i influensa- och förkylningstider är det extra viktigt att ta hjälp av 1177 Vårdguiden och få råd av en erfaren sjuksköterska om vart det är bäst att vända sig. Eftersom de sjukaste barnen måste gå först på akutmottagningen blir det ofta lång väntan för de andra barnen, säger Elda Sparrelid chefläkare på Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Feber och ont i kroppen

De vanligaste symtomen på influensa är feber, ont i kroppen och huvudvärk. Den höga febern runt 39-40 grader brukar hålla i sig i tre till fem dagar.

– Febern håller i sig längre än en vanlig förkylning och lider man av hög febern rekommenderar vi att man uppsöker läkare efter fjärde dagen, säger Göran Sjönell.

Hur länge håller influensan i sig?

– Ett par tre veckor till, den brukar inte hålla i sig under en så lång tid. Två kanske.