Efter sjukdomsfallen – eleverna erbjuds stöd

Skolan spärrades av under torsdagen. Ett tiotal utryckningsfordon fanns på platsen.
Skolan spärrades av under torsdagen. Ett tiotal utryckningsfordon fanns på platsen.
Käppalaskolan som i går drabbades av åtta akuta sjukdomsfall håller i dag öppet.
Men vad som orsakade detta är fortfarande ett frågetecken. Polisen har tagit prover och har inlett en förundersökning.

Exakt vad som orsakade de åtta akuta sjukdomsfallen på Käppalaskolan på Lidingö under torsdagen är än så länge oklart. Enligt vittnesuppgifter från platsen ska de insjuknade ätit av en chokladpudding som serverades med anledning av alla hjärtans dag.

– Jag vet att det serverades chokladpudding under dagen. Om det var den som orsakade detta vet jag inte och det är inget jag vill spekulera i, säger Tapio Liimatainen, biträdande utbildningschef på Lidingö och forsätter:

– Jag har inga uppgifter om vad som ska ha orsakat detta.

Skolan håller öppet

Skolan håller i dag öppet och Tapio Liimatainen poängterar att det är viktigt att både personalen och eleverna ska känna att skolan är en trygg och säker plats.

– Skolan är öppen. Men schemat ser lite annorlunda ut. Det kommer hållas en del aktiviter för alla elever och det kommer också att finnas möjlighet för både elever och personal att få hjälp och stöd, säger Tapio Liimatainen.

Delar av kroppen domnade av

En del av de insjuknade barnen ska enligt Tapio Liimatainen ha upplevt att delar av kroppen domnade bort, vissa ska också ha upplevt huvudvärk och illamående.

Både barnen som fick uppsöka sjukhus och den vuxna patienten har enligt Karolinska sjukhusets presstjänst nu fått åka hem.

– Tillfrisknandet av de patienter, som kom till oss från skolan på Lidingö igår, har avlöpt på ett fint sätt. Samtliga mår bättre och har fått åka hem, meddelar sjukhuset i ett mejl.

Förundersökning inledd

Polisen inledde under torsdagen en förundersökning om vållande till annans kroppsskada. I samband med detta togs en rad prover på skolan.

– En förundersökning är inledd men det finns ingen misstänkt. Vi inleder en förundersökning i ett sånt här fall för att se om ett brott har begåtts. Det vi gör nu är att invänta provsvaren för att få reda på vad egentligen hände, säger Per Fahlström på polisens presstjänst.

Artikeln uppdateras.