ANNONS

Sjukhus kritiseras för cancermissen

När svaret på mammografin dröjde tog kvinnan kontakt med sjukhuset. Då fick hon veta att hon var sjuk och behövde opereras.
När svaret på mammografin dröjde tog kvinnan kontakt med sjukhuset. Då fick hon veta att hon var sjuk och behövde opereras.
Gunilla gick på mammografi, men fick inget svar på undersökningen.

När hon själv ringde upp sjukhuset tre ­månader senare visade det sig att hon hade ett för­stadium till bröst­cancer.
ANNONS

Det var i augusti förra året som Gunilla, en medelålders Brommabo, gjorde en rutinmässig mammografiundersökning på S:t Görans sjukhus. Snart slutade hon tänka på att hon borde få ett svar.

– Jag hade jättemycket att göra på jobbet och var egentligen inte orolig för att det skulle vara något, säger Gunilla, som egentligen heter något annat.

Först i november kom hon på att hon aldrig fått något brev med svar på undersökningen. Hon var fortfarande inte orolig, men skickade en kväll ett mejl till kliniken.

– De ringde mig när jag satt på tåget på väg till jobbet kvart i åtta morgonen därpå. De berättade att det fanns förändringar, beklagade att de hade missat att höra av sig tidigare och ville att jag skulle komma in för närmare undersökning, säger Gunilla.

De nya testerna visade att Gunilla hade ett förstadium till cancer och att hon kunde ha en invasiv tumör. Hon måste genast opereras. När hon fick beskedet kom chocken.

– Jag fick panik, berättar hon. Det fanns något i min kropp som inte skulle vara där. Och jag hade haft det där i flera månader utan att någon hade sagt något.

Gunilla hade tur. Sjukdomen hade inte spritt sig och hon slapp cellgiftsbehandling. Efter en operation, där en del av bröstet, stor som en pingisboll togs bort, fick hon strålning. Den avslutades i februari. Efter att hon varit sjukskriven på hel- och deltid i fyra månader kunde hon komma tillbaka till jobbet i mars.

I dag är hon, så vitt hon vet, cancerfri. Men Gunilla tänker mycket på vad som kunde ha hänt om hon inte själv hade tagit kontakt med mammografimottagningen.

– I efterhand tänker jag att jag kanske kände att något inte stämde. Annars hade jag nog tagit för givet att allt var bra när ingen hörde av sig.

ANNONS

Gunilla anmälde vårdgivarens misstag till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och de har nu kritiserat vårdgivaren.

Unilab, som driver mammografimottagningen på S:t Göran, vill inte kommentera händelsen, men skriver i sitt svar till IVO att de har flera säkerhetssystem som ska förhindra sådant. Att de inte fungerade berodde på personalbrist och mottagningen har nu skärpt sina rutiner ytterligare.

Gunilla har dock sin uppfattning klar.

– Det var bara slumpen som gjorde att jag kontaktade dem. Annars hade de missat min bröstcancer helt. Så det vill jag varna för. Se till att du får ett svar när du undersöker dig.

Jag hade haft det där i flera månader utan att någon hade sagt något.

Fakta

Kvinnor över 40 får mammografi

Kvinnor i Stockholm erbjuds regelbunden mammografi mellan 40 och 74 års ålder.

Röntgenbilderna ska granskas av två läkare och millimeterstora förändringar kan upptäckas.

Svaret på undersökningen ska skickas till patienten inom två veckor.

Källa: SJukvårdsupplysningen