ANNONS

Sjukhus ska producera el – satsar 30 miljoner

Sedan några veckor är landstingets första solcellsanläggning igång. Den finns på Danderyds sjukhus tak och förväntas producera el motsvarande 35 villors årsförbrukning.
ANNONS

Totalt vill Stockholms läns landsting bygga 20.000 kvadratmeter solceller på sina tak. Först ut är tre av sjukhusen – Danderyds sjukhus, Karolinska i Huddinge och Södertälje sjukhus.

– Det här är viktigt för vi vill vara det miljöbästa landstinget i Sverige. Vill vill inspirera andra aktörer i samhället att hjälpa till för ett hållbart samhälle, säger Gustav Hemming (C), region- och miljölandstingsråd.

Anläggningen i Danderyd är den första som är klar och den invigdes för några veckor sedan. När Mitt i Stockholm besöker anläggningen visar mätaren att den hittills har producerat 1 MWh (megawatt-timme).

Enligt förväntningarna ska Danderyds sjukhus producera 167 MWh el på ett år, det motsvarar årsförbrukningen för 35 normalstora villor. Viktigt att poängtera är att landstinget inte ska sälja sin el utan endast använda den internt.

Landstinget satsar totalt 30 miljoner kronor på solceller och de 20.000 kvadraterna förväntas producera 2.800 MWh per år när allt är klart. Det motsvarar 1,5 procent av landstingets totala elförbrukning, och kan jämföras med den el som S:t Eriks ögonsjukhus använder på ett år.

Är det värt 30 miljoner?

– Vi hoppas ju att det här ska bära sig självt. Vi gör det för att det är en miljösatsning men vi tror också att det kan vara en bra affär, säger Gustav Hemming (C).

Just nu finns beslut om att bygga de tre anläggningarna i Danderyd, Huddinge och Södertälje. Men Gustav Hemming (C) berättar att landstinget nu utreder möjligheterna att bygga solceller på depåerna för buss, pendeltåg och tunnelbana.

– Vi tittar nu på våra kollektivtrafikanläggningar. Där finns det väldigt mycket takyta som kan visa sig vara lämpliga att bygga på. Vi titta över det och förhoppningsvis ska det kunna ge ytterligare tiotusentals kvadratmeter solceller, säger Gustav Hemming (C).

ANNONS
Fakta

Så mycket el ska sjukhusen producera

  • Karolinska Huddinge: 5.600 kvadratmeter ska ge 800 MWh el motsvarande 160 villor.
  • Danderyds sjukhus: 1050 kvadratmeter ska ge 167 MWh el motsvarande 35 villor.
  • Södertälje sjukhus: 800 kvadratmeter ska ge 150 MWh el motsvarande 30 villor.
  • Siffrorna gäller för ett år.
Källa: SLL, Centerparitet, Locum
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.