ANNONS

Sjukhus riskerar flytt innan det ens är byggt

Plats för nytt ögonsjukhus
Det nya ögonsjukhuset ska byggas framför Nya Karolinska.
Landstinget har upphandlat bygget av nya S:t Eriks ögonsjukhus och sålt marken där sjukhuset ska stå till ett och samma företag. Nu sitter landstinget i en dålig förhandlingsposition menar oppositionen.
– Det här företaget har ju jackpott, säger Håkan Jörnehed (V).
ANNONS

Att S:t Eriks ögonsjukhus ska flytta från Kungsholmen till Solna har varit klart länge. Syftet är att det ska ingå i det kluster av specialistvård som växer fram vid Nya Karolinska.

Bygget av det nya ögonsjukhuset har landstinget upphandlat med en svensk-norsk bolagskoncern. Företaget ska bygga och sedan hyra ut lokalerna till landstinget. Hyran är 61,4 miljoner kronor per år och avtalet är skrivet på 20 år.

Mitt i Stockholm kan nu berätta att landstinget också sålt marken i Solna som sjukhuset ska byggas på till samma svensk-norska bolagskoncern. Priset var 273 miljoner kronor.

– Ja, det råkade bli så. Det finns ingen direkt koppling mellan de två affärerna, det hade lika gärna kunna bli någon annan, säger Paul Lindquist (M), landstingsråd med ansvar för fastighet och investering.


Lindquist och Jörnehed

Paul Lindquist (M) och Håkan Jörnehed (V)


När Mitt i Stockholm kontaktar oppositionsrådet Håkan Jörnehed (V) känner han inte till att företaget som vunnit upphandlingen nu även fått köpa marken.

Han accepterar inte Lindquists förklaring utan Jörnehed tror att det är en affärsmässig uppgörelse som på sikt kommer att göra det dyrare för skattebetalarna. Hans parti förespråkar att landstinget bygger och äger sjukhuset självt.

– Slumpen tror jag inte på. Det här företaget har ju jackpott när de ska förhandla med landstinget om 20 år och det kommer bara sluta med högre kostnader, säger Håkan Jörnehed (V).

ANNONS

Paul Lindquist slår i från sig – att landstinget sitter i knäet på företaget avfärdar han.


Karta över nya Hagaområdet


– Om 20 år kan vi välja att förlänga hyresavtalet, bygga eget eller hyra av någon annan. Vi har full frihet att välja om 20 år, säger Paul Lindquist (M).

Så S:t Eriks ögonsjukhus kan flytta om 20 år igen?

– Det är inte ovanligt att vi flyttar verksamheter utifrån att behov förändras. Det gör vi faktiskt hela tiden. Det är inte så att vi säger att vi ska flytta om 20 år utan skulle vi behöva göra det så kommer det inte vara en stor sak i sammanhanget.

Varför bygger landstinget inte eget i dag?

– Vi investerar just nu 116 miljarder i sjukvård och kollektivtrafik. I det sammanhanget har vi gjort avvägning att inte lägga S:t Erik som en egen investering utan istället hyra lokaler. På det sättet får ögonsjukhuset en bra lösning utan att i det korta perspektivet tänja på en redan ansträngda investeringsbudget.

Är det här en kortsiktig lösning?

– Nej, vi har fått ett bra hyresavtal och ett bra lösning så jag tycker att över tid är det en bra och hållbar lösning, säger Paul Lindquist (M).

Att flytta S:t Eriks ögonsjukhus igen om 20 år tror inte oppositionen är en bra idé.

– Det är inte en vårdcentral vi pratar om utan om högspecialiserad ögonsjukvård, säger Håkan Jörnehed (V).


2020 lämnar S:t Eriks ögonsjukhus adressen vid Fleminggatan, efter att då ha legat i 30 på platsen.

2020 lämnar S:t Eriks ögonsjukhus adressen vid Fleminggatan, efter att då ha legat i 30 på platsen.


Fakta

Inkom bara ett anbud

I en skrivelse till landstingsstyrelsen står att det ”slutligen inkom endast ett anbud” på att bygga och hyra ut nya S:t Eriks ögonsjukhus (STE).

Att det bara fanns en anbudsgivare vid bygget av Nya Karolinska (NKS) har fått kritik men Paul Lindquist (M) menar att det i fallet STE inte finns några likheter med NKS.

– Det finns en stor skillnad här. Vid NKS kan man vara kritisk mot att även om Skanska i formell mening inte visste att de var ensamma så fanns det en fortsatt process där de kunde lista ut att de var själva. Här har du haft anbudsgivare som hoppat av och de som vann hade ingen aning om att det till sist bara fanns ett bud.

Så det finns inga likheter med NKS?

– Nej, säger Paul Lindquist (M).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.