Dalens sjukhus storsatsar på clowner

Boliden skojar med Inger Lingfjord, patient på avdelning 52, geriatriken på Dalens sjukhus
Boliden skojar med Inger Lingfjord, patient på avdelning 52, geriatriken på Dalens sjukhus
Eva Riepe aka Gajans och Otto Milde aka Boliden förbereder besöket på geriatriken.
Eva Riepe aka Gajans och Otto Milde aka Boliden förbereder besöket på geriatriken.
Clownen Boliden stämmer ukulelen.
Clownen Boliden stämmer ukulelen.
Med rosiga kinder, markerade ögonbryn, ballonger och musik lyfter de vardagen på Dalens sjukhus. I höstas drogs en satsning igång och flera gånger i veckan får människor i livets slutskede besök av clowner.

– Alla möter döden på sitt eget sätt, precis som alla lever livet på olika sätt. Men den sista tiden finns ofta både oro, rädsla och sorg. Man kan behöva känna livslust även i slutet av livet men ha svårt att skapa glädjen själv. Det försöker vi hjälpa till med, ett skratt eller en sång man tycker om kan vara fint när det känns tungt, säger Eva Riepe, en av grundarna till Glädjeverkstan och professionell artist med lång utbildning och nästan 20 år av erfarenhet bakom sig. Hon sätter fräknar på kinderna och pudrar ansiktet vitt. Hennes kollega Otto Milde gör kinderna ljust rosa och ser sig i spegeln. Snart ska de åka hissen upp till geriatriken på våning sex.

Man kan behöva känna livslust även i slutet av livet men ha svårt att skapa glädjen själv.

Eva Riepe, sjukhusclown

Den ideella föreningen Glädjeverkstan startade 1998 och besöker i dag både barn och gamla på flera av stadens större sjukhus. I höstas gjorde clownerna sitt första besök på hospice, Dalens sjukhus. Besöken blev snabbt omtyckta av patienter, anhöriga och personal och nu utökas verksamheten ytterligare med besök både hos äldre sjuka och i hemsjukvården hos familjer där en förälder är mycket svårt sjuk. Ann-Britt Gustavsson är kulturansvarig på sjukhuset.

– Vi ville utöka verksamheterna så att patienter på flera avdelningar ska kunna få uppleva clownerna. Vi ser att det händer någonting när de kommer, alla ruskas liksom om och det är ett härligt rusk, säger hon.

Vi ser att det händer någonting när de kommer, alla ruskas liksom om och det är ett härligt rusk.

Ann-Britt Gustavsson, kulturansvarig på Dalens sjukhus

En del av finasieringen kommer från landstingets satsning Kultur i vården. Det är öronmärkta pengar som ger möjlighet för sjukhusen att beställa olika typer av kulturverksamhet upp till åtta gånger per år.

– Men vi  sökte extra pengar från Kulturrådet för att clownerna skulle kunna komma oftare, förklarar Ann-Britt Gustavsson.

Eva Riepe och Otto Milde eller Gajans och Boliden, som deras clownfigurer heter, packar sin vagn; pruttkudde, chokladpraliner och ballonger. Otto Milde stämmer ukulelen.

Vad är svårast med att vara sjukhusclown?

– Det svåraste är faktiskt folks fördomar mot clownen. Många känner oro för att de ska bli hånade, att clownen kommer för att hänga ut och göra löjlig. Eller också att det bara är tut och tjut och kalas, säger Eva Riepe aka Gajans.

Men clownen är en ödmjuk person som är väldigt lyhörd. Det handlar om att spegla patienterna, ge dem det de önskar sig just då, säger kollegan Otto ”Boliden” Milde.

  Vi läser av den vi besöker och manglar inte på. Clownens språk handlar om att ta från publiken och göra någonting av det. Mötet kan bli uppsluppet och livligt eller så blir det ett finstämt samtal om livet och döden.

Clownerna spänner hängslena, knyter plastpåserosetter i håret. De är redo att börja och akutgeriatriken, avdelning 52, får för första gången besök av clowner. I en karmstol vid fönstret sitter Wiola Sandwall. Boliden tar hennes utsträckta hand. ”Vilket är ett vackert namn”. Han räcker över en lila ballong.

Jag har smugglat in lite herrparfym. Jag vet inte om ni får ha karlar på rummet men det kan väl dofta karl i alla fall

Eva Riepe, sjukhusclown

– Men jag saknar barnen, säger Wiola Sandwall, barn älskar ju ballonger.

I en av sängarna ligger Inger Lingfjord. Bredvid står Clownen Gajans och sjunger en dikt av Nils Ferlin. På täcket ligger en ros vikt av en servett. Gajans tar fram en liten flaska.

– Jag har smugglat in lite herrparfym. Jag vet inte om ni får ha karlar på rummet men det kan väl dofta karl i alla fall, ska jag skvätta på lite

Inger Lingfjord strålar.

– Ja gör det