Sjukhusclownerna firar jubileum på Sachsska

Tant Prick, Doktor Lowe, Rutan och Trudiluttan hade fördelsedagskalas på barnsjukhuset.
Tant Prick, Doktor Lowe, Rutan och Trudiluttan hade fördelsedagskalas på barnsjukhuset.
Lotta Lagerström, Åsa Bosdotter och Susanne Flensted-Waleij är sjukhusclowner.
Lotta Lagerström, Åsa Bosdotter och Susanne Flensted-Waleij är sjukhusclowner.
Sjukhusclownerna sprider glädje bland sjuka barn med sina galna upptåg. Nu fyller de 20 år och firar med barnen på Sachsska barnsjukhuhuset.

Det som oroar och gör ont fick ta paus på Sachsska barnsjukhuset på måndagförmiddagen. Då intog fyra clowner från Föreningen Kultursjukhuset väntrummet för en jubileumsföreställning, ett kalas med fika och såpbubblor.

– När jag började på Karolinska i Huddinge  för 20 år sedan var jag ensam. Nu är vi nio clowner, säger Lotten Sjönneby, eller Doktor Lowe som hon egentligen heter.

En dag i veckan besöker clownerna Sachsska barnsjukhuset på Södermalm, och tre dagar i veckan får Karolinska i Huddinge besök, och där har de även berättarverkstad.

– Barnen kan vara nedstämda och ha tappat leklusten, och tycker inte att någonting är roligt. Vi försöker vara till hjälp och plocka fram deras kreativitet och leklust, säger Lotten Sjönneby.

Det kan ske genom sång och musik, trolleri eller bus.

– Man får känna in var barnet befinner sig och vad barnet behöver. Det kan bli ett lugnt möte, eller ett busigt.

Alla älskar såpbubblor

Lotten Sjönneby

På torsdag är det dags för Doktor Lowe, Tant Prick, Rutan  och de andra att dyka upp på Karolinska i Huddinge för ett jubileumsframträdande där. Med fika och såpbubblor förstås.

– Alla älskar såpbubblor! säger Lotten Sjönneby.