ANNONS

Sjukhusen går redan back – nu ska mer sparas: ”Rena svältkuren”

Södersjukhuset. Karolinska. Danderyds sjukhus.
Talla Alkurdi (S) anser att akutsjukhusen får för lite pengar.
Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus går redan back – och nu måste de spara ännu mer. De blågröna svälter ut sjukhusen, menar Socialdemokraterna i Region Stockholm.
ANNONS

21 miljarder kronor. Det är vad Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, S:t Eriks ögonsjukhus och Södertälje sjukhus tillsammans nu får kosta varje år.

Det enligt de nya avtal för sjukhusen som hälso- och sjukvårdsnämnden fattar beslut om i dag, tisdag.

Det är mycket pengar – men innebär ändå att sjukhusen nu måste spara kraftigt.

Rena svältkuren

Socialdemokraterna, som är i opposition i Region Stockholm, menar att den blågröna majoriteten svälter ut akutsjukhusen.

Enligt avtalen ska sjukhusen göra effektiviseringar motsvarande 2,5 procent av sina budgetar. Dessutom dras alla sjukhus utom Södertälje sjukhus med underskott, som de måste ta med sig in i nästa år.

Sjuksköterskor flyr

Och de får bara en kostnadsuppräkning om 1,5 procent, fast löner och annat stiger mer än så.

– Så länge det ligger äldre patienter i korridorerna har inte sjukhusen tillräckligt med resurser, säger regionrådet Talla Alkurdi (S).

Svältkuren blir till en ond cirkel, menar hon, där sjuksköterskor flyr akutsjukhusen, som då kan utföra färre operationer och ha färre vårdplatser öppna och måste hyra in personal för dyra pengar.

Talla Alkurdi, (S), Landstingsråd, Stockholms läns landsting

Talla Alkurdi, (S), Landstingsråd, Stockholms läns landsting

ANNONS

Mindre pengar med minskat uppdrag

Den blågröna majoritetens plan är att flytta ut vård som kan bedrivas utanför akutsjukhusen till närakuter och vårdval, alltså mottagningar som startas av olika aktörer.

På så vis minskar sjukhusens uppdrag, och de ska då ha mindre pengar, resonerar de.

Vårdvalen dyra

– Vi har inget emot att vård flyttas ut från sjukhusen, säger Talla Alkurdi, men poängterar att de mer vårdkrävande och kostsamma patienterna blir kvar, även om sjukhusen avlastas.

Dessutom är kostnadsuppräkningarna till vårdvalsmottagningarna mycket högre än för sjukhusen.

– Vårdvalen är extremt dyra, så det blir mindre pengar kvar till sjukhusen. Dessutom har vårdvalen lett till en uppsplittrad vård, säger hon.

Ju fler patienter – desto mer pengar

De nya avtalen innebär att den fasta ersättning som sjukhusen får minskar, medan den rörliga ökar. Ju fler patienter som vårdas, desto högre blir ersättningen. Modellen ska uppmuntra till att öka vårdvolymen.

Så kommer till exempel Södersjukhuset maximalt att kunna få drygt 4,2 miljarder kronor om de klarar 407 515 öppenvårdsbesök och 43 848 vårdtillfällen i slutenvård.

Mest pengar får Karolinska i Solna och Huddinge, med nästan 11,3 miljarder. Danderyd får 3,6 miljarder.

Vi måste prioritera resurser

Anna Starbrink (L)

– Sjukhusen har fått ett mindre uppdrag och ska kunna fokusera på de svårast sjuka som verkligen behöver akutsjukhusens resurser. Vi måste prioritera resurser för att alla ska kunna få vård på rätt vårdnivå, säger regionrådet Anna Starbrink (L).

Anna Starbrink (L).

Anna Starbrink (L), regionråd.

Minskar personalstyrkan

Tuffast blir det för Karolinska, som enligt prognosen går mot ett underskott om 1,6 miljarder kronor. I maj lades ett varsel gällande 550 helårsarbeten inom sjukhusets administration, och anställningsstopp infördes förutom för vårdpersonal. Utöver det ska kostnader för hyror, material, läkemedel och IT minskas.

Södersjukhusets underskott för 2019 ligger på 130 miljoner enligt deras prognos. Danderyds sjukhus går back med 156 miljoner kronor. Sjukhuset räknar med en total besparing på omkring 300 miljoner kronor nästa år, och arbetar nu med att ta fram förslag på sparåtgärder.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.