Sjukhuset kan få närakut om Löwenströmska stängs

Sollentunas nya sjukhus håller på att byggas. Nu kanske det också får en närakut.
Sollentunas nya sjukhus håller på att byggas. Nu kanske det också får en närakut.
När länets 17 närakuter ska bli 12 lutar det åt att Sollentuna får en närakut vid det nya sjukhuset medan Löwenströmska går miste om sin.
Sollentunas politiker menar att behovet av en närakut i Sollentuna är större än i Upplands Väsby där politikerna vill ha den kvar. Men ännu är inget beslut fattat.

Det var i september förra året som Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms län beslutade att 17 närakuter ska bli 12. Samtidigt skulle närakuterna bli mer enhetliga och få högre kompetens.

Någon information om vilka närakuter som skulle stängas kom däremot inte men sedan i våras har rykten funnits om att närakuten på Löwenströmska i Väsby är en av de som försvinner.

Klart är att Karolinska, Södersjukhuset, Danderyd och Huddinge sjukhus får närakut men någon utredning om var de övriga åtta närakuterna ska ligga har inte presenterats. Sannolikt ställs Löwenströmskas närakut mot idén att bygga en ny vid sjukhuset i Sollentuna som öppnar 2018.

Det är redan bestämt att geriatriken flyttar från Danderyd till Sollentuna med 230 platser. På det nya sjukhuset kommer det även finnas en husläkarmottagning, barn- och ungdomsmedicinsk mottagning, öppenvårdsverksamhet med specialiteter som ortopedi, urologi, gynekologi, allmänkirurgi och invärtes medicin.

Och allt lutar åt att det även blir en närakut: ”Förutsättningar för en närakut och dagkirurgi utreds.”, står det på Sollentuna sjukhus hemsida.

anna-lena-johansson_1

Anna-Lena Johansson (L).

– De signaler jag får är att mycket tyder på det. Jag tycker att man ska samla de resurserna på sjukhuset. Vi hoppas på Sollentuna sjukhus och tror att det är bra för hela norrort. Det går bra att ta pendeln och är lättare för andra att ta sig till Sollentuna än för sollentunaborna att ta sig till Löwenströmska, säger Vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Men frågan oroar många Väsbybor. Något Carlos Hagel, läkare och verksamhetschef för närakuten på Löwet, har märkt.
– Folk tycker att det är lätt att ta sig hit och de är oroliga för att man ska behöva åka in mot Stockholm i stället, säger Carlos Hagel som tycker det vore fel att flytta närakuten till Sollentuna.

Han och personalen på Löwets närakut får stöd av lokalpolitiker från båda blocken i Upplands Väsby som argumenterar för Löwenströmska genom att peka på att labb och röntgen redan finns där, men också närheten till Arlanda och att Upplands Väsby växer. Politikerna tror inte heller att Väsbyborna kommer att åka till Sollentuna utan i stället väljer Karolinska eller Danderyd.

När Mitt i ringer upp sjukvårdslandstingsrådet Maria Ljungberg Schött (M) vill hon inte ge svar på hur framtiden för Löwets närakut ser ut.
– Mottagningarna i Handen, Nacka, Järva och Löwet har en blandfunktion där de både är husläkarjourer men också något närmare en närakut. Vi tittar på hur de ska göra mest nytta i den här processen för de är fantastiskt bra och oerhört populära, säger hon.