ANNONS

Sjukhusets dörr dödade patient

Plötsligt öppnades dörren på sjukhusets mottagning. Dörren slog till en patient så olyckligt att denne ramlade, slog i huvudet i en receptionsdisk och dog.
ANNONS

Patienten hade varit på återbesök på Danderyds sjukhus och skulle lämna mottagningen när ytterdörren plötsligt slogs upp inåt med en automatisk dörröppnare av en person som var på väg in.

Olyckligtvis stod patienten i vägen för dörren.

Patienten, som hade dålig balans, träffades av dörren, föll baklänges. I fallet slog patienten först huvudet i den obemannade receptionsdisken och sedan i golvet. Medvetslös och blödande togs patienten omhand av läkare och sjuksköterskor. Den drabbade lyftes upp i en säng och transporterades till akuten för omhändertagande.

Där konstaterades en blödning i hjärnan. Patienten lades in och blev till en början bättre men tillståndet försämrades sedan alltmer och patienten avled.

Nu har Danderyds sjukhus anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Den aktuella dörren har nu fått ett fönster insatt av hyresvärden Locum så att det går att se om någon är på väg in. Samtidigt ska värden se över samtliga dörrarna på sjukhuset.

– Vi har gett Locum i uppdrag att gå igenom huset, säger Sven-Göran Ericsson, chefläkare på Danderyds sjukhus.

Han beklagar dödsfallet.

– Det är extremt olyckligt det som hänt, men vi ska göra vad vi kan för att förhindra att det händer igen, säger han.

ANNONS
Fakta

Besöken ökar

Antalet besökare på Danderyds sjukhus har ökat från 364 000 (2010) till 399 000 (2011). På akutmottagningen har besöksantalet ökat från 76 000 (2010) till 80 200 (2011).

Lex Maria är en lag som innebär att ett landsting eller en kommun ska anmäla till Socialstyrelsen om en patient drabbats av eller riskerat att drabbas av en allvarlig skada.

Källa: Socialstyrelsen Källa: Danderyds sjukhus