ANNONS

Sjukhuspersonal oroliga för patienternas säkerhet

Huvudskyddsombud Maria Klerehag och Ann-Sofi Björkman är oroliga inför sommaren.
Huvudskyddsombud Maria Klerehag och Ann-Sofi Björkman är oroliga inför sommaren.
Danderyds sjukhus har störst problem i länet med platsbrist och överbeläggningar. Förra sommaren tros en patient ha dött tillföljd av platsbristen och nu fasar personalen inför de kommande semesterperioderna.
ANNONS

Under början av året hade Danderyds sjukhus 800–900 överbeläggningar i månaden, enligt landstingets egna siffror. Det är mer än dubbelt så många jämfört med genomsnittet för sjukhusen i länet. Enligt de fackliga huvudskyddsombuden på Danderyd är situationen akut.

– Arbetsmiljön är fruktansvärd. Vi har en arbetsbelastning som är helt galen. Risken att man ska göra ett misstag som får fatala konsekvenser ökar hela tiden, säger Ann-Sofi Björkman, Vårdförbundet.

Redan förra sommaren var det krisigt och flera vårdplatser fick stängas på grund av personalbrist. Platsbristen anses vara en av orsakerna till att en patient dog efter att skickats hem från akuten, enligt en lex Maria- anmälan som sjukhuset själva gjort.

Sedan dess har problemen bara eskalerat. När det gjordes en skyddsrond i mars fick skyddsombuden nog och gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det var 37 centimeter mellan sängarna på en avdelning, säger Maria Klerehag, Kommunal.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) är medveten den hårda arbetsbelastningen.

– Vi vet att det är en tuff situation på alla akutsjukhus, inte minst inför sommaren. Jag vet att sjukhusledningarna jobbar hårt för att försöka räta upp det här och jag har fullt förtroende för dem.

Hon tycker ändå att Roslagsborna kan känna sig trygga med att de får säker vård.

En patient dog i fjol, där man tror att platsbrist var orsaken?

ANNONS

– Tyvärr händer det ibland att utfallet inte blir som man tänkt och det är jättesorgligt. Jag tycker ändå att vi har en god patient­säkerhet.

Facken säger att det krävs mer resurser för att förbättra situationen?

– Vi har sett de senaste åren att kostnadsutvecklingen inne på sjukhusen är alldeles för hög och det måste vi sätta stopp för. Så jag tror inte att lösningen är nya pengar utan jobba med kringliggande verksamheter och planering.

Fakta

Drar ner på planerad vård

För att klara den akuta vården kommer Danderyds sjukhus bland annat dra ner på den planerade vården i sommar.

Patienter som lider av godartade åkommor, till exempel övervikt eller förslitningar i leder, kommer att få vänta på sina operationer. Däremot skjuter man inte på cancer­kirurgi.