ANNONS

Sköterskebrist kan leda till fler dödsfall

Avdelningar utan sjuksköterskor på Danderyds sjukhus.
Avdelningar utan sjuksköterskor på Danderyds sjukhus.
Danderyds sjukhus har avdelningar utan sjuksköterskor. Det kan leda till ökad dödlighet bland patienter.
ANNONS

Flera sjukhus i Sverige har avdelningar utan sjuksköterskor. Danderyds sjukhus är en av dessa. På grund av att sjukhusen inte har lyckats rekrytera sjuksköterskor har de löst situationen med att sätta in annan personal istället. Forskning visar att en sådan ändring i bemanningen kan vara 
livsfarlig.

— Det sägs att sjuksköterskor ska få mer tid med patienterna. Jag är ledsen, men det fungerar inte så. Min forskning visar att genom att anställa en assistent i stället för en sjuksköterska per 25 patienter ökar sannolikheten att dö med 21 procent, säger den internationellt kända amerikanska forskaren Linda Aiken till tidningen Vårdfokus.

Statistik från flera länder

Linda Aikens forskning är baserad på statistik från sex europeiska länder som har provat ett liknande arbetssätt. Hon har precis presenterat sin forskning på den internationella sjuksköterskeorganisationens kongress i Barcelona.

Även om forskningen är gjord i andra länder finns många likheter i arbetssätten och vilka resultat det har gett.

— Vi har sofistikerade data, baserade på ett stort antal patienter, sjukhus och sjuksköterskor i Europa, USA och Asien. Likheterna i hur sjuksköterskor arbetar är stora, vi behöver inte göra den i exakt varje land.

Svårt med rekrytering

Vårdchefen på Danderyds sjukhus, Andreas Kling ser inte situationen som unik. Han menar att efterfrågan är större än tillgången på sjuksköterskor och oavsett bransch måste stärka sin kraft som arbetsgivare.

– För min del är det här ingen ny kunskap och jag håller med Linda Aiken. Det är rimligt att det förhåller sig på det sättet då sjuksköterskor har ett stort ansvar. I Sverige har de även ett större ansvar än i många andra länder, säger Andreas Kling.

Nytt vårdavtal ska presenteras

Landstinget har slutit ett nytt avtal med vårdförbunden om bättre arbetsvillkor för de som arbetar nattetid och helger.

– Det är just de avdelningar där vi har vårdbehov dygnet runt som vi har haft svårast att rekrytera till. Med de nya avtalen ska det förhoppningsvis bli bättre framöver och mer attraktivt att söka de tjänsterna, säger Andreas Kling.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.