ANNONS

Oppositionen: ”Det har aldrig varit sämre”

Erika Ullberg, Oppositionslandstingsråd (S) besökte Danderyds sjukhus.
Erika Ullberg, Oppositionslandstingsråd (S) besökte Danderyds sjukhus.
Peter Carpelan, personallandstingsråd (M), Stockholm läns landsting.
Peter Carpelan, personallandstingsråd (M), Stockholm läns landsting.
Efter Mitt i:s artikel om sjuksköterskelösa avdelningar besökte Socialdemokraterna Danderyds sjukhus för en lägeskoll.
– Just nu är det ett väldigt ansträngt läge i landstinget, säger Erika Ullberg (S).
ANNONS

I augusti skrev Mitt i om avdelningar utan sjuksköterskor på Danderyds sjukhus. När oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) gjorde ett besök på Danderyds sjukhus passade hon på att besöka dessa avdelningar.

– Just nu är det ett väldigt ansträngt läge i Landstinget. En önskan är att Moderaterna som faktiskt styr i Landstinget skulle föra en modern personalpolitik, tillföra akutsjukhuset mer resurser och förbättra för personalen så att de orkar och vill arbeta i vården, säger Erika Ullberg.

Närmare en tredjedel stängda platser

Under sommaren har Danderyds sjukhus i snitt har haft 150 stängda vårdplatser per vecka på akuten. Det innebär att 29 % av sjukhusets 523 platser hållits stängda inom akutsjukvården.

”Personalen upplever att det aldrig har varit sämre”

– På en avdelning jag besökte låg 18 patienter i olika rum och 3 personer i korridoren. Ingen personal jag har träffat tycker att det går åt rätt håll. Snarare tvärtom, de upplever att det aldrig har varit sämre, säger Erika Ullberg.

Nya avtal ska locka

Från Landstinget och alliansens håll tror politiker att läget kommer att förbättras med det nya vårdavtalet som tecknades i juni månad och börjar gälla från den 1 september. Det nya avtalet innebär att de som arbetar på kvällar eller helger får mer lön, som alternativt kan det tas ut i ledighet eller högre pensionsavsättning.

Peter Carpelan (M), som är Forsknings- och personallandstingsråd i Landstinget bemöter kritiken från Erika Ullberg.

”Vi är väl medvetna om att vi har en ansträngd situation”

– Vi är väl medvetna om att vi har en ansträngd situation. Det har varit svårt att få bemanningen att fungera, framförallt under sommaren när många ska ha sina semestrar. Bortsett från det har vi en brist på sjuksköterskor vilket är ett problem i hela landet, inte bara i Stockholm läns landsting, säger Peter Carpelan.

ANNONS

Tufft arbetsschema

Löneutvecklingen och karriärutvecklingen bland läkare har under en längre tid varit tydlig och det vill Peter Carpelan även överföra på sjuksköterskorna genom att införa flera kompetens- och karriärstegar kopplade till lön.

Den omstridda schemaläggningen ska också underlättas genom att avlasta sjuksköterskornas arbetsuppgifter. Bland annat sätts annan personal in för att ta hand om administrativa delar eller längre samtal med traumatiserade patienter.

– Vi har länge haft ett konservativt arbetssätt inom vården. Nu måste vi arbeta på ett nytt modernare sätt. En ny modell är att de som vill vidareutbilda sig till sjuksköterska kan göra det med full lön. På så sätt kan vi locka fler att utbilda sig när det inte blir ett ekonomisk avbräck, säger Peter Carpelan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.